Ove namirnice pozitivno utječu na zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka

Foto: Pexels

KONZUMIRANJE određenih namirnica može utjecati na zdravlje srca. Dosad je nekoliko istraživanja pokazalo da prehrana u mediteranskom stilu, koja sadrži puno voća i povrća, cjelovitih žitarica, zdravih masti, orašastih plodova i sjemenki dobro utječe na zdravlje.

Dijetetičarka Victoria Taylor za Business Insider izdvojila je nekoliko namirnica koje pozitivno utječu na srce i preporučljivo ih je često konzumirati u prehrani. Osim što su dobre za zdravlje srca, dijetetičarka je istaknula i da su povoljnija opcija u odnosu na slične namirnice. 

Smrznuti grašak

Dijetetičarka je savjetovala da uvijek imate vrećicu smrznutog graška u zamrzivaču. "Grašak je jeftin, nema otpada i ne zahtijeva nikakvu pretjeranu pripremu osim što ga je potrebno skuhati", izdvojila je Taylor. Dodala je da je grašak dobar izvor biljnih proteina te sadrži i vitamin C koji pomaže u zaštiti stanica i održava ih zdravim.

Također, sadrže i vlakna koja, prema Taylor, mogu "pomoći u smanjenju tjelesne apsorpcije kolesterola". 

Kikiriki

Kikiriki je idealna opcija za sve one koji žele zdraviju alternativu od kolačića ili torte, ali važno je jesti ga u umjerenim količinama, ističe dijetetičarka. Neslani kikiriki bez premaza bogat je izvorom nezasićenih masti, osobito mononezasićenih masti, te sadrži vlakna, proteine i niz vitamina i minerala koji su potrebni u uravnoteženoj prehrani, dodaje Taylor. 

Repičino ulje

Još jedna namirnica koju je dijetetičarka istaknula je ulje od repice. Kao razlog zašto je ulje od repice dobra opcija, dijetetičarka ističe da je dobra opcija za zdravlje srca, posebice za one ljude s ograničenim budžetom. 

"Repičino ulje uglavnom sadrži mononezasićene masti koje pomažu u zaštiti srca održavanjem razine dobrog HDL kolesterola, dok smanjuju razine lošeg LDL kolesterola u krvi", objasnila je ona, prenosi Express.

Pročitajte više