Ove prehrambene navike mogle bi pridonijeti vašem mentalnom zdravlju

Foto: Unsplash

STRUČNJAKINJA za prehranu, nutricionistica i dijetetičarka Kitty Broihier kaže da prehrana ima velik utjecaj i na mentalno zdravlje, a ne samo na tjelesno, i to putem utjecaja kemijskih reakcija i procesa.

Nemojte se fokusirati na gubitak težine - fokusirajte se na svoje zdravlje

“Fokusiranje na 'dovođenje sebe u formu' i izbacivanje nekih skupina hrane može prouzrokovati negativno raspoloženje i naglasiti ograničenja koja ste postavili”, kaže Broihier dodajući: "Masnoća je resurs za naše tijelo."

Broihier preporučuje da biste se trebali usredotočiti na cilj koji ćete postići zdravom prehranom, kao što su zdraviji organizam, viša razina energije i dobro raspoloženje.

Jedite raznovrsno voće i povrće

Voće i povrće, čak i prerađeno (kao što je 100-postotni voćni sok), dokazano blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje tako što pozitivno utječu na kvalitetu sna, zadovoljstvo životom, raspoloženje, kreativnost, samopoštovanje, razinu stresa, tjeskobu, simptome depresije i sveukupno mentalno blagostanje, prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u recenziranom časopisu Nutrients.

Vodite računa o svojim crijevima

Pravilno hranjenje crijeva važno je za osovinu crijeva-mozak, komunikacijsku mrežu unutar tijela koja povezuje probavni i središnji živčani sustav. Istraživanja pokazuju da poremećaj gastrointestinalnog trakta može promijeniti odnos crijeva i mozga te negativno utjecati na raspoloženje, kognitivne sposobnosti i mentalno zdravlje. "Veza crijeva i mozga oslanja se na zdrav crijevni mikrobiom", kaže Broihier.

Jedna je studija čak otkrila da konzumacija do 30 različitih vrsta biljaka tjedno rezultira raznolikim crijevnim mikrobiomom.

Uključite ribu u svoj plan prehrane

Uz konzumaciju raznovrsnog voća i povrća, istraživanja su pokazala da redovita konzumacija ribe može poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti rizik od demencije. Lipidi i esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano smanjuju rizik od depresije i sprječavaju mentalni i kognitivni pad povezan sa starenjem.

Harvard Health predlaže konzumaciju jedne ili dvaju porcija masne ribe tjedno.

Posegnite za protuupalnim namirnicama

Prema pregledu International Journal of Environmental Research and Public Healtha, prakticiranje protuupalne prehrane s visokim unosom povrća, voća i ribe povezano je sa smanjenim rizikom od depresije.

Iako su riba, voće i povrće važne namirnice u protuupalnoj prehrani, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i maslinovo ulje također bi trebali biti među visoko zastupljenim namirnicama. Mnoge od ovih namirnica sadrže zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da blagotvorno djeluju na mentalno zdravlje poboljšavajući raspoloženje, smanjujući simptome depresije i smanjujući rizik od razvoja neuroloških bolesti poput demencije, kako piše The Healthy.

Pročitajte više