Ove su vježbe pravo čudo za vaše zdravlje

Foto: 123RF 

IZVODITE li ih?
 
Već smo vam pisali o pozitivnim učincima aerobnih vježbi za vaš mozak.
 
No ovoga puta želimo vam istaknuti još jednu odličnu prednost izvođenja ovih vježbi, među kojima su svakako najpopularnije trčanje, plivanje, hodanje i planinarenje.
 
 
Naime, aerobne vježbe mijenjaju bakterije u vašim crijevima na bolje, što nije zanemarivo jer bakterije igraju važnu ulogu u organizmu te su ključ zdravlja.
 
Istraživanje koje je to dokazalo provedeno je na američkom Sveučilištu Illinois, a to je prvo istraživanje koje se bavilo utjecajem aerobnih vježbi na naša crijeva. Naravno, kako bi utjecaj bio pozitivan, to vježbanje mora biti kontinuirano, a ne kratkoročno u svrhu mršavljenja.
 
Voditelj istraživanja Jeffrey Wood i njegov tim proučavali su 32 mršave i pretile žene koje prije početka istraživanja nisu uopće vježbale. U idućih šest tjedana triput tjedno vozile su bicikl, hodale ili se na neki drugi način bavile aerobnim vježbanjem.
 
 
Počele su s 30 minuta treninga, da bi ga s vremenom produljile na 60. Nakon šest tjedana ovakvog režima vratile su se na stari koji su vodile prije početka istraživanja.
 
Znanstvenici su proučavali mikrobe u njihovim crijevima koristeći uzorke stolice, odmah nakon završenih šest tjedana vježbanja te potom opet nakon šest tjedana starog načina života.
 
Prvi rezultati pokazali su da je koncentracija butirata, glavnog metabolita koji je zaslužan je za zdravlje naših crijeva, porasla. U onih 6 tjedana bez vježbanja njegova koncentracija se smanjila.

Pročitajte više