Ove su zvijezde podijelile detalje svoje borbe s dijabetesom

Foto: PicturePerfect, Richard Shotwell/invision/AP, AP Photo/Evan Agostini, xEventpressxHerrmannx via Guliver image

DIJABETES je kronična bolest u kojoj su razine glukoze u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti, stoji na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Točni uzroci nisu poznati ali su prekomjerna težina i mala razina fizičke aktivnosti vrlo česti rizični faktori. Neki slavni podijelili su detalje o svojoj borbi s različitim tipovima dijabetesa, piše Insider.

Salma Hayek

Salmi Hayek dijagnosticiran je gestacijski dijabetes 2007., dok je bila trudna sa svojom kćeri. "Dobio sam gestacijski dijabetes, što isprva nisam shvaćala", rekla je Hayek 2008. "Pojavljuje se kod žena koje imaju visoku razinu šećera u krvi tijekom trudnoće. Nisam znala osjećam li se loše jer sam bila trudna ili nešto ozbiljno nije u redu. Imala sam mučninu devet mjeseci, što može biti jedan od simptoma."

Tom Hanks

Tom Hanks smatra da je razvio dijabetes tipa 2 jer je, prema njegovim riječima, bio "potpuni idiot". Kod osoba s dijabetesom tipa 2, rezistencija na inzulin se s vremenom povećava, a čimbenici načina života mogu igrati ulogu. Hanks je prvi put otkrio svoju dijagnozu 2013., tijekom pojavljivanja u emisiji "he Tonight Show with David Letterman.

"Otišao sam liječniku, a on mi je rekao: 'Znaš one visoke razine šećera u krvi s kojima se suočavaš od svoje 36. godine? Pa, diplomirao si! Imaš dijabetes tipa 2, mladiću,'" rekao je Hanks.

"Bio sam debeo. Gledali ste me u filmovima, znate kako sam izgledao. Bio sam totalni idiot", nastavio je.
"Moj liječnik kaže da ako uspijem postići ciljnu težinu, više neću imati dijabetes tipa 2", dodao je.

George Lucas

Lucas je imao 23 godine kada je regrutiran za Vijetnamski rat. Tijekom sistematskog pregleda, liječnik mu je rekao da ima dijabetes tipa 2 i da se stoga ne može pridružiti vojsci.

Halle Berry

Halle Berry također je dijagnosticiran dijabetes u 20-ima. Berry je 2020. za Variety govorila o životu s dijabetesom tijekom pandemije. “Osjećam kao da sam u opasnosti”, rekla je. "Jako sam stroga po pitanju karantene."

James Earl Jones

Jamesu Earlu Jonesu je 90-ih dijagnosticiran dijabetes tipa 2, ali nije podijelio svoju dijagnozu s javnosti dva desetljeća. Otkrio je tek 2016. godine.

"Dijabetes tipa 2 mi je dijagnosticiran još 1990-ih", rekao je glumac Ratova zvijezda za Healthline 2016. Objasnio je da donedavno nije imao vremena govoriti o svom zdravlju. "Radim stabilno već 60 ili 70 godina i nisam se imao vremena obvezati da ću više o tome govoriti javno. Ali odjednom sam našao više vremena za to i razgovor o tome je nešto što sam stvarno želio učiniti", rekao je.

Pročitajte više