Ovih pet simptoma glavni su pokazatelji nedostatka cinka u tijelu

Foto: Shutterstock

CINK je esencijalni mineral koji ima izuzetno važnu ulogu u održavanju zdravlja ljudi. Jedan je od ključnih minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma i imunološkog sustava te se nalazi u gotovo svakoj tjelesnoj stanici. Cink je u tijelu prisutan u malim količinama, ali ima širok raspon funkcija važnih za organizam. 

Ako primijetite da se osjećate loše ili imate druge probleme, možda ne unosite dovoljno cinka u organizam. Ovo su najčešći pokazatelji nedostatka cinka u tijelu. 

Slab imunitet

Cink ima ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava te nedostatak cinka može dovesti do različitih infekcija, sporog zacjeljivanja rana i povećane osjetljivosti na bolesti, prenosi Health Shots. 

Gubitak apetita

Jedan od ranih znakova nedostatka cinka je smanjenje apetita. Gubitak apetita može dovesti do nenamjernog gubitka težine i pothranjenosti ako se ne detektira i ne počne liječiti na vrijeme. 

Gubitak kose

Nedostatak cinka može rezultirati stanjivanjem kose, a u nekim slučajevima i pojačanim opadanjem kose. Do ovoga dolazi zato što nedostaje cink, koji je neophodan za održavanje zdravih folikula dlake i poticanje rasta kose.

Problemi s kožom

Nedovoljna količina cinka u tijelu može uzrokovati razne probleme s kožom, poput suhoće, osipa, pojave akni ili čak ekcema. Odgovarajuće razine cinka pomažu da do toga ne dođe jer utječu na održavanje integriteta kože, prenosi Health Shots.

Loša kognitivna funkcija

Cink je važan neurotransmiter u tijelu, a upravo zbog toga nedostatak cinka može negativno utjecati na kognitivne sposobnosti. Simptomi mogu uključivati poteškoće s koncentracijom, probleme s pamćenjem te promjene ponašanja. 

Pročitajte više