Ovo je sedam predmeta putem kojih je najveća šansa da se zarazite koronavirusom

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PRIMARNI način na koji se covid-19 prenosi jest kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja. Međutim, virus može preživjeti određeno vrijeme i na raznim površinama. Studija objavljena u časopisu Virology Journal ispitivala je koliko se dugo covid-19 može zadržati na različitim površinama i koliko zarazan može biti, piše N1.

Znanstvenici su testirali najčešće vrste površina s kojima ljudi dolaze u kontakt te one koje se nalaze na javnim mjestima. Otkrili su koje površine mogu biti opasne, odnosno s kojih biste se mogli zaraziti koronavirusom dodirom.

1. Novac

Novčanice su potencijalno najopasnija površina koju su istraživači proučavali. Istraživanje je pokazalo da je papir najdulje zadržavao virus na površini, a preživljavao je i do 28 dana na temperaturi od 20°C te do 21 dan na temperaturi od 30°C.

Novac dosta cirkulira u društvu i prelazi iz ruke u ruku, a novčanice nije moguće čistiti, zbog čega je rizik od zaraze veći.

2. Prozori u javnom prijevozu

Javni prijevoz je sam po sebi rizično mjesto na kojemu se lako možete zaraziti koronavirusom. Istraživanjem je otkriveno da se prozori u javnom prijevozu čiste i dezinficiraju manje nego ostale površine na javnim mjestima pa je veća vjerojatnost da bi mogli sadržavati virus. Studija je pokazala da staklo može stabilizirati virus na različitim temperaturama što ga čini opasnom površinom.

3. Zasloni mobitela

Mobitele koristimo neprestano, ali većina ih jako rijetko čisti. Uz to, ne peru svi ruke odmah nakon korištenja mobitela, a pranje ruku upravo je jedna od glavnih preventivnih mjera koju preporučuju zdravstveni djelatnici stoga se smatraju jednim od rizičnijih predmeta kad je u pitanju zaraza koronavirusom.

4. Bankomati

Bankomati su slična stvar kao i prozori u javnom prijevozu i mobiteli. Riječ je o javnim površinama koje se često dodiruju, ali rijetko se čiste. I drugi slični uređaji, poput aparata za kartično plaćanje u trgovini, mogu vam potencijalno prenijeti virus.

Bankomati imaju čelične i metalne gumbe, što se pokazalo površinom koja je odigrala veliku ulogu u širenju virusa. Čelik također ima tendenciju zagrijavanja, što omogućuje da se virus stabilizira.

5. Čekaonice u bolnicama

Iako možda mislite da su bolnice jako sigurne, u njima se liječe i pacijenti koji su oboljeli od covida-19 što predstavlja rizik.

Uz to, u čekaonicama su niže temperature, a ovo je istraživanje otkrilo da je virus dugo preživio na hladnijim temperaturama na staklu, vinilu, papiru i čeliku. Sve ove površine prevladavaju u bolnicama.

6. Tkanine u kućanstvu

Koronavirusom se možete zaraziti čak i u vlastitom domu. Nekoliko je tkanina u kućanstvu koje mogu biti žarišta virusa, a to su odjeća, posteljina i pamučni proizvodi.

Srećom, studija je pokazala da se virus najkraće zadržava na pamuku, vjerojatno zbog toga što se pamuk može potpuno isušiti. Koliko se vremena virus zadržava na pamuku i drugim tkaninama u kućanstvu vjerojatno ima veze s time koliko je tkanina debela i koliki je postotak pamuka u tkaninama.

7. Kuhinja

Većina kuhinja i kuhinjskih uređaja izrađena je od nehrđajućeg čelika, a u kuhinjama je najčešće toplije, što uzrokuje stabilizaciju virusa na čeliku. Kuhinje se u prosjeku čiste jednom tjednom, a ne svakodnevno, navodi se u studiji objavljenoj u Virology Journalu.

Kako biste se zaštitili u vrijeme pandemije, preporučuje se nošenje maske, održavanje distance, redovito pranje ruku, ali i redovito čišćenje površina u kućanstvu koje se često dodiruju

Pročitajte više