Onkolozi upozoravaju na rane simptome raka koji se najčešće zanemaruju

Foto: Shutterstock

Ponekad je lako zanemariti naše osobne zdravstvene potrebe i staviti ih na posljednje mjesto. No, prema onkolozima, bez obzira na to koliko smo zaposleni, važno je dati prioritet svom osobnom zdravlju. Bilo bi pogrešno razmišljati o zdravlju samo kada nam je potrebna liječnička intervencija.

Postoji jedan rani simptom raka koji često prolazi ispod radara jer su mnogi od nas "prezaposleni" da bi ga primijetili. Prema riječima imunologinje dr. Susanne Greer, ovaj znak koji se često propušta jest ignoriranje ili odbacivanje promjena u našem tijelu.

"Općenito, rani znakovi upozorenja za sve vrste raka su promjene u vašem tijelu koje se razlikuju od onoga što je za vas normalno", rekla je za Parade. Ističe da specifični rani znakovi upozorenja uključuju, ali nisu ograničeni na: umor, promjene u probavi, rane koje ne zacjeljuju, neobične kvržice, otežano disanje, kašalj, promuklost, neobjašnjiv gubitak težine, kronične probavne smetnje.

Promjene u tijelu trebamo shvatiti kao signal da bismo trebali posjetiti liječnika

Onkolog dr. Alfred Vargas nadovezao se na dr. Greer, rekavši da su neke specifične promjene na koje treba obratiti pozornost neobjašnjive promjene u težini, umor, kvržice na koži te ranice na koži ili u ustima.

Za žene onkologinja dr. Kellie Rath dodaje da nemogućnost jela punog obroka, krv u urinu ili stolici, abnormalne lezije na koži, tumor na dojkama, otežano disanje ili kašalj, natečeni limfni čvorovi, među ostalim simptomima, mogu biti znakovi raka.

Ipak, to ne znači da, ako iznenada počnemo osjećati umor ili imamo probavne smetnje, odmah trebamo pretpostaviti da imamo rak. To jednostavno znači da ne bismo trebali ignorirati nikakve promjene koje primijetimo u svom tijelu, već ih trebamo shvatiti kao signal da bismo trebali posjetiti svog liječnika.

Pročitajte više