Ovo je vrsta prehrane koja će vam pomoći da smršavite i uštedite

Foto: 123RF

ZDRAVA prehrana ne mora nužno biti skupa ili uključivati komplicirane recepte. Autor mnogih knjiga o prehrani Dale Pinnock odlučio je razbiti taj mit i svima otkriti kako se može jednostavno, pristupačno i zdravo hraniti te pritom uživati i uštedjeti novac.

1. Pametno unosite ugljikohidrate

Pinnock kaže da mnogi ljudi koji pokušavaju smršavjeti izbjegavaju ugljikohidrate u cijelosti.

“To nije nužno. Dovoljno je da bijelu rižu, tjesteninu i kruh zamijenite varijantama od cjelovitih žitarica i smanjite porcije za pola. Osim što će održavati šećer u krvi stabilnim, cjelovite žitarice su bogate vlaknima pa ćete dulje biti siti”, pojasnio je.

2. Ne bojte se masti

Pinnock upozorava da postoje i zdrave masti koje ne debljaju. Dapače, on savjetuje da hranu pripremate na maslinovom ili kokosovom ulju.

3. Pametno složite tanjur

“Na tanjuru se trebaju nalaziti kvalitetni proteini, umjerena količina ugljikohidrata (cjelovitih žitarica) te povrće”, kaže Pinnock.

4. Jedite hranu u duginim bojama

Za zdravu prehranu, prema Pinnocku, ključne su raznobojne namirnice. 

5. Jedite svježu hranu

“Neka svaki obrok sadrži neke svježe namirnice. To može biti bobičasto voće u zobenoj kaši, šaka špinata u jutarnjem shakeu ili svježe voće i povrće kao užina između ručka i večere”, preporučuje.

6. Upoznajte lokalne trgovine

Na vaš budžet uvelike utječe i odabir trgovina u kojima kupujete. Povrće i voće na malim tržnicama je skuplje i zato Pinnock savjetuje da istražite mogućnosti u svojoj okolini.

7. Iskoristite ostatke hrane

“Ako ostatke hrane ukomponirate u idući obrok, osim što nećete bacati hranu, uštedjet ćete novac. Višak mesa od nedjeljnog ručka može biti ukusna salata za ponedjeljak. Juhu koju ne pojedete možete iskoristiti kao temeljac za umake”, navodi Pinnock.

8. Napravite plan kupnje

Ako kupujete impulzivno, više ćete potrošiti nego da kupnju pomno planirate.

“Napravite raspored za naredni tjedan i zapišite koje namirnice trebate te kupite samo ono što vam je doista neophodno”, upozorio je.

Pročitajte više