Ovo piće najbolje će nas opskrbiti energijom, kaže stručnjakinja za prehranu

Foto: Shutterstock

AKO žudite za energijom, možda vam primamljivo zvuče energetska pića koja se nalaze na policama u svakoj trgovini. No takva pića najčešće sadrže 150 ili više miligrama po limenci, a prekomjerna konzumacija kofeina povezana je s povećanom stopom anksioznosti, pobačaja, poremećaja sna, smanjenom osjetljivošću na inzulin, visokim LDL (lošim) kolesterolom i abnormalnim srčanim ritmom.

Zato je dobro utemeljen i zdrav način dobivanja energije ipak skriven u nečem drugom. Ugljikohidrati su preferirani izvor goriva za naše tijelo, odnosno prvi energetski unos iz naše prehrane, a koji se koristi za sve - od pravilnog funkcioniranja organa do tjelesne aktivnosti, piše dijetetičarka Molly Hembree za Eat This.

Sjajan izvor ugljikohidrata iz pića je fruktoza, prirodni izvor šećera, kojim obiluje voće, kao i voćni sok. Preporuka je konzumirati dvije ili više porcija voća dnevno, što rijetki uspijevaju. Ali dobra vijest je da se jedna porcija voća u danu može zadovoljiti unosom 235 mililitara soka od 100 posto voća.

Voćni sokovi koje ljudi najčešće preferiraju su sok od jabuke, naranče, nara ili grejpa, a svima možete dodati i neko drugo voće i tako dobiti još bogatiji okus i unijeti više vitamina i minerala.

Pročitajte više