Ovo su biljna mlijeka za koja vjerojatno nikada niste čuli

Foto: 123RF

TIJEKOM posljednjih nekoliko godina tržište biljnih mlijeka doživjelo je procvat popularnosti.

Na početku je postojalo tek nekoliko vrsta ovog mlijeka, poput zobenog, sojinog i bademovog. No sada postoji desetak različitih varijanti, a velike su šanse da za neke od njih nikada niste čuli. Štoviše, ponekad se čini kao da se svakoga dana na tržištu pojavi novo biljno mlijeko.

1. Mlijeko od banane

Kao što i samo ime govori, ovo mlijeko proizvodi se od banana i vode. Prirodna slatkoća primarnog sastojka čini napitak koji ne sadrži dodane šećere ni zaslađivače koji se mogu pronaći u nekim drugim vrstama mlijeka.

2. Mlijeko od makadamije

Napravljena je namakanjem makadamije u vodi s dodatkom soli i dodatnim okusima. Ovo mlijeko sadrži manje vode - i manje kalorija - u odnosu na druga mlijeka s ovog popisa. Ipak, trebali biste pripaziti na veći udio masti.

3. Rižino mlijeko

Ovo mlijeko obično napravljeno od smeđe riže, rižinog brašna ili proteina smeđe riže smatra se najmanje alergenim od biljnih mlijeka. Također, ima više kalorija od kravljeg mlijeka.

4. Mlijeko od graška

Najnoviji dodatak kategoriji biljnih mlijeka, mlijeko od graška je potpuno vegansko i prepuno proteina. Također, nema okus graška pa to može biti plus. 

5. Mlijeko od indijskih oraščića

Ova kremasta smjesa napravljena je od mješavine indijskih oraščića ili maslaca od indijskih oraščića i vode. Ima znatno manje kalorija od kravljeg mlijeka, ali i manje proteina te ugljikohidrata.

6. Mlijeko od avokada

Mlijeko od avokada ne sadrži konzervanse i laktozu, izrađeno je od zobi i dehidriranog avokada. I da, ima zelenkastu nijansu.

7. Chia mlijeko

Ova alternativa prvenstveno je napravljena od kombinacije organskog chia ulja i proteina, a sadrži protuupalne omega-3 masne kiseline. Savršen je dodatak smoothiejima, žitaricama i kavi. Sadrži i više kalcija nego čaša kravljeg mlijeka i nula grama šećera, piše Motherly.
 

 

Pročitajte više