Ovo su četiri iznenađujuće nuspojave jedenja bijele riže

Foto: Shutterstock

RIŽA je s razlogom među žitaricama koje se najčešće jedu u cijelom svijetu. Izuzetno je svestrana i može se pripremiti na razne načine, nadopunjujući širok raspon profila okusa i jela. Osim toga, postoji ogroman broj vrsta od kojih možete birati (njih čak oko 120.000). Food & Wine izvještava da riža čini nevjerojatnu jednu petinu ukupnih kalorija koje se konzumiraju na globalnoj razini.

Bijela riža jedna je od najpopularnijih vrsta

Bijela riža je rafinirana riža, što znači da je mljevena kako bi se uklonili vanjska ljuska, slojevi mekinja i klice. Unatoč svojoj raširenosti, bijela riža obično ima lošu reputaciju zbog načina na koji je obrađena, posebno u usporedbi sa svojom hranjivijom rođakinjom od cjelovitog zrna, smeđom rižom.

Možda ste čuli da se bijela riža opisuje kao "loš ugljikohidrat" ili izvor praznih kalorija. Međutim, vrijedi li je potpuno preskočiti? Dijetetičarka Lauren Manaker je za stranicu Eat This, Not That objasnila učinke jedenja riže na tijelo.

Možda ćete imati više energije

"Bijela riža je izvor ugljikohidrata, koji su glavno gorivo za vaše tijelo," kaže Manaker. "Osim toga, mnoge vrste bijele riže, barem u SAD-u, obogaćene su vitaminima B skupine, koji također mogu pomoći u održavanju razine energije."

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, svi vitamini B skupine, s izuzetkom folata, uključeni su u barem jedan korak (ako ne i više) u sustavu proizvodnje energije unutar stanice. S obzirom na to, neophodno je dobiti dozu svakog vitamina B za postizanje optimalne razine energije. Pored toga, nedovoljan unos vitamina B uskratit će važnu energiju vašem tijelu, što potencijalno može imati negativan utjecaj na vaše metaboličko i opće zdravlje.

Mogli biste unijeti previše arsena

Prema Manaker, arsen je element u tragovima koji, ako se konzumira često i u velikim količinama, može dovesti do nekih neugodnih zdravstvenih posljedica. "Arsen je pronađen u riži, tako da kad konzumirate ovu žitaricu, možda ćete unijeti i taj element", kaže ona.

Iako bijela riža ima niži sadržaj arsena od smeđe riže, ipak je važno izbjegavati njenu pretjeranu konzumaciju i rotirati različite žitarice. Neke opcije s nižim sadržajem arsena koje vrijedi isprobati su amarant, kvinoja, bulgur i proso.

Možda ćete imate jače kosti

Ispostavilo se da konzumacija bijele riže može ponuditi velike prednosti u vidu jačanja i sveukupnog zdravlja zdravlje kostiju. "Svi znamo da su kalcij i vitamin D važni hranjivi sastojci za zdravlje kostiju", kaže Manaker. "Ali i jedna neopjevana hranjiva tvar za zdravlje kostiju, mangan, nalazi se u bijeloj riži."

Možda ćete biti skloniji razvoju metaboličkog sindroma

"Iako je potrebno više podataka, neke studije ukazuju na povezanost između konzumacije bijele riže i rizika od metaboličkog sindroma", kaže Manaker.

Prema Klinici Mayo, "metabolički sindrom je skup stanja koja se javljaju zajedno, povećavajući rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2." Stanja uključuju visoku razinu šećera u krvi, višak tjelesne masnoće oko struka, povišeni krvni tlak i abnormalne razine kolesterola ili triglicerida.

Jedna studija objavljena u časopisu Heart Asia sugerira da su oni koji su konzumirali najviše bijele riže bili podvrgnuti za 30 posto većem riziku od metaboličkog sindroma.

Pročitajte više