Ovo su najzdravije vrste povrća, kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

POVRĆE bi trebalo biti neizostavna kategorija namirnica ljudi svih dobnih skupina. Ipak, neki ga nepravedno zanemaruju ili ga ne konzumiraju dovoljno. Premda je u redu ne preferirati baš svaku vrstu, dobro je znati koje vrste povrća pružaju najviše prednosti i nastojati u svoj jelovnik uvesti što više njih.

Shiitake gljive

"Gljive shiitake nisu samo niskokalorično povrće, već se pokazalo da smanjuju upalu i pomažu imunološkoj funkciji povećanjem sekretornog IgA, koji služi kao prva linija obrane u tijelu, djelujući kao zaštita od patogena", kaže registrirana dijetetičarka Erin Kenney. 

Batat

Ako je ova slatkasta namirnica već dio vašeg jelovnika, radite pravu stvar. "Batat se smatra vrhunskom namirnicom jer sadrži mnogo hranjivih tvari koje su ljudskim bićima potrebne za optimalno zdravlje", kaže dr. Jared T. Meacham, predsjednik DC Metro akademije prehrane i dijetetike u Washingtonu.

"Batat promiče zdravlje crijeva pomažući u čišćenju gastrointestinalnog trakta, omekšavajući stolicu i pomažući pri održavanju ravnoteže želučane flore", objašnjava Meacham.

Osim toga, batat je kvalitetan izvor ugljikohidrata, a jedna šalica sadrži više od polovice preporučene dnevne doze vitamina A, vitamina C i mangana.

Grašak

"Grašak ima jedinstven profil hranjivih tvari jer ne samo da vas opskrbljuje kvalitetnim škrobnim ugljikohidratima, već također osigurava značajnu količinu vlakana i proteina po obroku", kaže Meacham.

"Zbog toga je suplementacija bjelančevinama graška toliko tražena i za vegane i za nevegane koji nastoje unijeti biljne proteine za dopunu svoje prehrane.

Klice brokule

"Klice brokule oslobađaju fitokemikaliju zvanu sulforafan koja može pomoći u liječenju crijeva, smanjenju upale i čak može pomoći u borbi protiv raka pojačavanjem antioksidativnih aktivnosti", kaže Kenney. Ubacite ih u sendvič ili smoothie, predlaže ona.

Češnjak

Češnjak vam možda neće priuštiti svjež dah, ali sjajan je za vaše zdravlje. "Češnjak je nevjerojatno povrće čiji je aktivni sastojak alicin glavni razlog njegovih brojnih zdravih svojstava. Mnoge od najutjecajnijih zdravstvenih dobrobiti češnjaka odnose se na njegovu sposobnost da pomogne u smanjenju LDL kolesterola uz povećanje HDL (ili 'dobrog') kolesterola", komentira Meacham.

Kimchi

"Kimchi, fermentirana korejska mješavina povrća, dokazano pomaže smanjenju razine kolesterola u tijelu", komentira Kenney. "Fermentirana hrana pomaže u jačanju korisnih bakterija u crijevima, za koje se pokazalo da poboljšavaju imunološku funkciju", tvrdi Meacham.

Cikla

"Cikla sadrži antioksidans betalain koji joj daje posebnu boju. Cikla je također izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, vitamina K, kalcija i željeza", kaže dijetetičarka Alyssa Burnison. "S obzirom na antioksidativna svojstva betalaina, on može zaštititi naše stanice od oštećenja."

Mrkva

"Mrkva je poznata po svojim bogatim izvorima vitamina A i karotenoida, posebno beta-karotena", kaže Burnison. "Vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A, za koji je poznato da podržava imunološku funkciju i zdravlje očiju", kaže ona.

Prokulice

"Prokulice su odličan izvor vitamina C, vitamina K, topivih vlakana i folata", otkriva Burnison. "Pokazalo se da topiva vlakna posebno pomažu u regulaciji šećera u krvi jer se probavom pretvaraju u tvar nalik gelu u crijevima. To može pomoći u sprječavanju skokova šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2."

Spirulina

"Spirulina je jedna vrsta modrozelenih algi, ali se često smatra 'morskim povrćem' i obično se prodaje u obliku praha, a koristi u shakeovima i smoothiejima", kaže Meacham. "Sadrži značajnu količinu antioksidansa i protuupalnih spojeva poput C-fikocijanina čak i u najmanjoj porciji", rekao je Meacham.

Pročitajte više