Ovome Korejke duguju mladolik izgled i vitkost

Foto: 123RF

DOK gledamo korejske filmove, glazbene spotove ili TV emisije, uočavamo ljude koji su izuzetno fit, vitki i zdravi. I oni koji su imali priliku prošetati ulicama Koreje teško su mogli uočiti pretile ili "oronule" ljude. Bilo da se radi o tinejdžeru, muškarcu/ženi srednjih godina ili djedu/baki od 60-70 godina, čini se da su svi u odličnoj formi. Osobitu pozornost privlače korejske žene, koje kao da uopće ne stare.

Slijede dobro uravnoteženu prehranu

Za razliku od mnogih planova prehrane koji zahtijevaju smanjenje ili zabranu određene namirnice, korejska prehrana temelji se na ravnoteži. Ne postoji ništa što Korejke ne jedu. Od proteina preko ugljikohidrata do masti, zdrava korejska prehrana sastoji se od svega, ali u dobro izbalansiranom obliku. Osim toga, Korejci su također vrlo posebni u pogledu veličine obroka. Izbjegavaju prejedanje i uključuju tjelesnu aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu.

Povrće im je glavna namirnica

Ako ikada budete uživali u tradicionalnoj korejskoj kuhinji, prvo ćete primijetiti veliki izbor povrća na stolu. Korejci vole povrće, što je jedan od ključnih razloga za njihove vitke i zdrave figure. S obzirom na to da je većina povrća vlaknasta, zdrava i niskokalorična, ovo izuzetno pomaže pri mršavljenju. Vlakna u povrću pomažu u osjećaju sitosti, držeći podalje drugu visokokaloričnu hranu.

Nema obroka bez fermentirane hrane (Kimchi je najvažniji)

Što se korejskih žena tiče, sve njihove obroke prati prilog koji je obično niz fermentiranih namirnica. Takve namirnice izvrsne su za crijeva i poboljšavaju probavu. No ne samo da pomažu u jačanju imunološkog sustava već i pri mršavljenju.

Domaća hrana ima prednost nad brzom hranom

Jedna od ključnih stvari kojima Korejke duguju svoju formu je odabir hrane. Nema ništa bolje od hrane pripremljene kod kuće kad želite smršavjeti. Konzumiranje prerađene, nezdrave, brze hrane ne samo da može povećati vašu težinu već može povećati i rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Kad su u pitanju Korejke, najveća je šansa da će večerati kod kuće, a ne u restoranu. Svjesne su toga koja je hrana dobra za njihovo tijelo i u skladu s tim donose zdrave odluke.

Jedu puno plodova mora

Plodovi mora jedna su od osnovnih namirnica u Koreji. Osim masne ribe, koja je dobra za vaše zdravlje, alge su uobičajena korejska namirnica koju dodaju u sve, od običnog jela do juhe. Bogate vitaminima i mineralima, alge također imaju puno vlakana koja su odlična za probavu i održavaju osjećaj sitosti dulje vrijeme.

Hodaju posvuda, usredotočujući se na aktivan način života

Većina Korejaca voli hodanje. Oni radije biraju šetnju nego vožnju javnim prijevozom. Aktivan način života tajna je koja većinu Korejki održava zdravima i održava njihovu težinu pod kontrolom. Kao što svi znamo, tjelesna aktivnost iznimno je važna, kako za održavanje tjelesne težine tako i za cjelokupno zdravlje.

Pročitajte više