Ovu hranu nutricionisti nikada ne jedu

FOTO:123rf

MOŽDA će vas iznenaditi popis namirnica za koje su britanski nutricionisti rekli da ih nikad ne bi konzumirali. Na listi se nalaze čak i dijetni proizvodi.  A ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno znak da ih ni vi ne biste trebali jesti, piše cosmopolitan.com.

Dijetni/light proizvodi


Light namirnicama se često dodaju šećeri i drugi aditivi kako bi se nadoknadio nedostatak masti, tvrde stručnjaci Gary Taubes i Peter Attia iz organizacije Nutrition Science Initiative.

Preljev za salatu

Gotovi preljevi za salatu se rade s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo malo maslinova ulja, octa i ostalih začina po želji.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi sadrže nevjerojatan broj kalorija. "Oprostite Coca-Cola i Red Bull, ali ja nikad ne bih pila vaše napitke jer su krcati umjetnim zaslađivačima i kofeinom. Radije pijem espresso ili čaj", kaže nutricionistica Katharina Kaise iz tvrtke Freeletics.

Mesne prerađevine


Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje, tvrdi nutricionistica Kim Pearson iz organizacije BetterYou. Dodaje da je odrasla na farmi i da je vidjela kako tretiraju životinje, što je rezultiralo njenom odlukom da postane vegetarijanka. I toga se drži već 14 godina.

Margarin

"Izbjegavam margarin jer obiluje zasićenim mastima, kao i suncokretovo ulje. Radije bih vam savjetovala kokosovo ili maslinovo ulje", savjetuje nutricionistica Cassandra Barns.

Kineska hrana

"Masna, teška, presoljena hrana me napuhuje, a upravo je takva dostavna kineska hrana. Većinom se sastoji od pržene hrane pune ulja koju tijelo teško probavlja", kaže Faye Townsend iz organizacije Protein World.
 

Pročitajte više