Pet večernjih navika koje bi vam mogle pomoći da tijelo dovedete do savršenstva

Foto: Pexels

MRŠAVLJENJE je dugotrajan proces koji zahtijeva strpljenje i trud. Čak i ako slijedite dijetu i rigorozno trenirate, vjerojatno ćete u nekom trenutku gubiti živce jer tjelesna težina stagnira i čini se kao da se ne možete pomaknuti s mrtve točke. 

Umjesto da ste pod stresom, promislite što radite prije spavanja. Naime, rituali koje slijedite navečer mogu itekako utjecati na metabolizam, a posljedično i na cilj koji ste si zadali. 

Istraživanja su pokazala da je za rezultate itekako važno dovoljno spavati. To znači sedam do devet sati u noći. Postoje još neki učinkoviti večernji alati za gubitak kilograma koji bi vam mogli pomoći da liniju dovedete do savršenstva.

1. Soba niže temperature

Stručnjaci tvrde da je idealno spavati u sobi u kojoj je temperatura zraka oko 18°C jer će to potaknuti vaš metabolizam. Nekoliko istraživanja je pokazalo da hladnije okruženje aktivira smeđe masne ćelije koje su odgovorne za termoregulaciju. Kad spavate u hladnijoj sobi ili bez odjeće, tijelo će sagorijevati energiju da bi ga održalo toplim.

2. Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme

Ako imate neredovitu rutinu, možda ćete se debljati ili nećete mršavjeti. Ako ne idete u krevet i ne ustajete svakog dana u isto vrijeme, proizvodnja melatonina nije ujednačena i to utječe na san. Sutradan ćete se osjećati iscrpljeno i na kraju žudjeti za visokokaloričnim zalogajima. 

3. Tehnologija

San mogu narušiti gadgeti. Istraživanja su pokazala da plavo svjetlo koje emitiraju mobiteli, laptopi i tableti odgađa proizvodnju melatonina. Zato vam je potrebno dulje da utonete u san i budite se umorni. Pokušajte ne koristiti tehnologiju dva sata prije odlaska u krevet te takve uređaje nemojte unositi u spavaću sobu ili uključite noćni režim rada.

4. Hrana

Hrana prije spavanja može poremetiti san. Ako ste užasno gladni i ne možete odoljeti iskušenju, posegnite za namirnicama koje su bogate proteinima. One će potaknuti metabolizam, ali i utjecati na rast mišića. Možete popiti i čaj poput kamilice ili mente, koji smanjuje apetit, popravlja probavu i opušta živce.

5. Trening otpora

Tjelesna aktivnost prije spavanja pomaže tijelu riješiti se stresa i ubrzati metabolizam. Kardio i aerobne vježbe su dobar odabir, ali za sagorijevanje sala najučinkovitiji je trening otpora. Plivanje ili dizanje utega su izvrsne aktivnosti za kasnije sate jer vas neće pretjerano razbuditi, a dovest će tijelo do stanja u kojem sagorijeva kalorije čak i kad spavate.

Pročitajte više