Planina iz Igre prijestolja godinama drži svjetski rekord koji nitko ne može oboriti

ZVIJEZDA Igre prijestolja, Hafþór Julius Björnsson, još 2020. oborio je svjetski rekord u mrtvom dizanju. Podigao je 501 kilogram i njegov rekord do danas nitko nije nadmašio.

Snažni glumac je rekord oborio u jednoj teretani na Islandu. Težina je bila toliko velika da se šipka iskrivila dok je Hafþór uspravno stajao da izvede mrtvo dizanje. Držao je uteg nekoliko sekundi, a onda ga spustio natrag na pod.

Hafþórovo mrtvo dizanje bilo je teže čak i od najboljeg rezultata na Svjetskom prvenstvu u mrtvom dizanju koji je 2016. izveo Eddie Hall, kada je podigao 500 kilograma. Prethodni svjetski rekord držao je Britanac Andy Bolton, koji je 2006. godine podigao 455 kilograma.

Inače, Hafþór je prava legenda u zajednici snagatora. On je prva i jedina osoba koja je iste godine pobijedila na Arnold Strongman Classicu, Europe's Strongest Manu i World's Strongest Manu. Osim u Igri prijestolja, pojavio se i u nizu filmova, uključujući The Northman, u kojem je glumio uz Alexandera Skarsgårda i Nicole Kidman.

Pročitajte više