Pojedini simptomi razlog su za uzbunu: Može li obična prehlada ubiti?

Foto: Pixabay

PREHLADU prati nekoliko poznatih simptoma - kašljanje, kihanje, curenje iz nosa i visoka temperatura. Iako je vrlo slična gripi, riječ je o potpuno drugačijoj infekciji.

Polovicu svih prehlada uzrokuje rinovirus. Respiratorni virus, adenovirus i virus parainfluence također su uzročnici simptoma prehlade.

Obična prehlada nije ozbiljna bolest i liječi se mirovanjem koje traje nekoliko dana. Infekcija rinovirusa ili nekoga drugog virusa koji napada pojedine organe, nosi golemu opasnost u pojedinim slučajevima. Komplikacije uslijed prehlade kod pacijenata oslabljenog imuniteta mogu izazvati smrt.

Studije su pokazale da pacijentima kojima je presađena koštana srž prijeti veća opasnost od bolesti dišnih organa. Adenovirus opasan je za cijeli organizam, a često napada probavne organe, urinarni trakt i jetru. Ostali virusi izazivaju jače upale pluća, a tu su i posebno ozbiljna stanja poput bakterijske upale pluća.

Bakterijska infekcija jedna je od najopasnijih oblika prehlade. Znanstvenici još uvijek proučavaju kako virus utječe na širenje bakterije. Pouzdano se zna da rinovirus povećava prisutnost PAF-r receptora u stanicama pluća. To omogućava bakterijama kao što je streptokok da se lakše vežu za plućne stanice, piše The Conversation.

Veći rizik kod pojedinih osoba

Različiti simptomi ukazuju na prehladu, a mijenjaju se ovisno o uzrastu pacijenata. Kod starijih osoba jake su prehlade uzrok smrtne opasnosti. Pušači su također izloženi većem riziku i ozbiljnijim simptomima.

Druga grupa ljudi kojima prehlada može ugroziti život jesu osobe s kroničnim oboljenjem pluća. Pacijenti koji boluju od astme, cistične fibroze i opstruktivne bolesti pluća moraju posebno voditi računa o svom zdravlju.

Bakterijska infekcija kod ovih pacijenata najčešće se liječi antibioticima. Protiv bolesti koju je izazvao rinovirus nema učinkovitoga antivirusnog liječenja. Najbolja je preventiva protiv gripe cjepivo pa se preporučuje astmatičarima, djeci i starijim osobama.

Ne postoji ni jedan faktor koji može utjecati na težinu prehlade, ali simptomi koje svi dobro znamo uvijek su razlog za oprez.

Pročitajte više