Obaveza koju ignoriraju mnogi prije treninga

Foto: WeHeartIt 

ZAŠTO bježite od te obaveze?  

Iako su svi rekreativci upoznati s obvezom zagrijavanja prije treninga, previše se ljudi oglušuje na tu naredbu stručnjaka pa tako ni od treninga ne mogu dobiti rezultate kojima se nadaju. Zato što je zagrijavanje prije treninga jednako važno kao i sam trening te istezanje nakon njega, pa ako niste tip koji se drži te jedine ispravne formule, pokušajte barem jednom poslušati kako biste i sami mogli primijetiti kako izgleda trening sa zagrijavanjem, a kako bez zagrijavanja. Zato što je razlika očita te vjerujemo kako ćete je moći uočiti i sami.  

A iako se laički vjeruje da je zagrijavanje važno kako bi se mišići lakše pripremili na napore, istina je puno kompleksnija od toga. Dobro zagrijavanje će vam ubrzati puls, podići temperaturu tijela, ubrzati cjelokupni metabolizam prije pravog rada, pojačati pokretljivost zglobova, čime ćete spriječiti ozljede te mišiće, na koncu, pripremiti na podnošenje teških vježbi i utega.  

Čak i ako ne planirate odraditi jaki trening snage, zagrijavanje će vam biti potrebno, ali za razliku od nekada kada je zagrijavanje bilo više statičko, danas se preporučuje i u zagrijavanje dodati elemente dinamike.  

Dinamično istezanje poboljšava raspon gibanja pa ćete već i prije treninga, a posljedice ćete osjetiti i nakon njega, biti fleksibilniji, okretniji i lakše ćete se sagibati.  

Ako to preskočite, vaše će se tijelo adekvatno probuditi tek negdje na sredini treninga, što znači da će i učinak biti usporen, a sam trening teži zbog slabije koordinacije pokreta i ravnoteže, toliko važne za kvalitetnu izvedbu svake vježbe.  

Osim toga, jače dinamičko zagrijavanje povećat će i performanse i snagu te vam omogućiti da u treningu dižete veće utege i izgradite veće mišiće.  

Zato je dinamičko zagrijavanje jako važno, a ako ne znate kojim biste potezima najbolje zagrijali svoje tijelo, kombinirajte oko 2 minute kardio vježbi s 3 minute dinamičkog zagrijavanja. 

Možete odabrati neke od ovih vježbi: 

Preskakanje užeta  

Walking lunges with Twist 

Toe touches 

High Knees  

Jump Squat  

Hip Stretch with Twist  

T Push ups 

Ili možete zapamtiti rutinu zagrijavanja iz priloženog videa: 

Pročitajte više