Povišen kolesterol: Ove dvije promjene na kosi mogu biti prvi znakovi upozorenja

Foto: Shutterstock

KOLESTEROL je neophodan za održavanje pravilnog rada stanica i organa u našem tijelu, a također ima važnu ulogu u proizvodnji hormona, vitamina te probavne tekućine. Međutim, izrazito visoke razine kolesterola mogu dovesti do zabrinjavajućih zdravstvenih problema, upozoravaju liječnici. Promjene na našoj kosi jedan su od prvih znakova povišenog kolesterola, prvenstveno uzrokovanog nezdravom prehranom, donosi India Times.

Istraživači iz John Hopkinsa proveli su istraživanje na miševima i otkrili da prehrana bogata kolesterolom može dovesti do preranog sijeđenja i gubitka kose, što bi značilo da su ove dvije promjene prvi simptomi povišenog kolesterola. Studija je objavljena u časopisu Nature Scientific Reports. Za potrebe istraživanja miševi su podijeljeni u dvije skupine - jedna je bila na zdravoj prehrani, a druga na prehrani baziranoj isključivo na mastima i ostalim namirnicama koje podižu razine kolesterola.

Istraživači su otkrili da su miševi na prehrani bogatoj masnoćama ubrzo počeli gubiti dlaku i također se pokazalo da je njihova dlaka izbijelila. Miševi nisu bili stariji od 12 tjedana na samom početku studije. U dobi od 36 tjedana 75 posto miševa na prehrani s visokim udjelom masti patilo je od ozbiljnog gubitka dlake.

"Naša otkrića ovime nam jasno pokazuju kako zapadnjačka prehrana uzrokuje gubitak dlake i njezino izbjeljivanje kod miševa, a također vjerujemo da se sličan proces događa i kod muškaraca koji naglo gube kosu ili imaju sijedu kosu kada imaju povišeni kolesterol", objašnjavaju znanstvenici.

Pročitajte više