Šest promjena koje bi se dogodile našem tijelu da prestanemo jesti šećer 30 dana

Foto: Pexels

MNOGA istraživanja pokazala su da izbacivanjem šećera iz svakodnevne prehrane možemo drastično poboljšati svoje zdravlje, donosi Eat This. Isto tako, dijetetičari ističu da će doći do mnogih promjena u našem tijelu ako se 30 dana u potpunosti odreknemo slatke hrane. Evo o kojim se sve promjenama radi.

Smanjeni rizik od karcinoma

Izvješće iz 2020. godine objavljeno u magazinu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da unos šećera može biti čimbenik rizika u razvoju nekih vrsta raka, s naglaskom na rak dojke. S istim se slaže i Allison Tallman, registrirana dijetetičarka koja objašnjava da odricanje od šećera može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma.

Više energije

"Iako je šećer izvor energije, vrsta izvora, odnosno njegova kvaliteta je ipak najvažnija stvar", kaže Tallman koja ističe da rafinirani šećer, poput onih koji se nalaze u prerađenoj hrani, keksima, čipsu i kolačima, može učiniti da se osjećate tromo i letargično.

''Odricanjem ove hrane, a time i šećera, vjerojatno ćemo povećati svoju energiju i osjećati se bolje nego ikad'', dodaje. Dakle, ako bismo pokušali čistiti šećer cijeli mjesec, velike su šanse da ćemo osjetiti prirodno povećanje razine energije.

Manje problema s probavom i zdravija crijeva

Ako ste netko tko se bori s nadutošću i nepredvidivim probavnim sustavom, možda biste se trebali odmoriti od šećera, donosi Eat This. Kako se pokazalo, izbacivanje šećera 30 dana moglo bi biti korisno za zdravlje naše probave.

"Šećer i rafinirani ugljikohidrati hrane loše bakterije u crijevima, što može dovesti do probavnih problema. Naime, u tom slučaju dolazi do previše loših bakterija, a premalo dobrih te potencijalno može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput plinova, nadutosti, proljeva ili čak zatvora. Šećer također može doprinijeti upalnim stanjima, posebno aknama, glavoboljama te osipima", objašnjava dijetetičarka Jenny Askew.

Bolje zdravlje zubi i desni

Još od najranijeg djetinjstva, roditelji su nas učili da je šećer sinonim za karijes – i to s dobrim razlogom. Prema Healthy Food America, odrasli koji redovito konzumiraju jedno do dva slatka pića dnevno imaju 30 posto više zubnih bolesti od odraslih koji ih uopće ne konzumiraju. Osim toga, istraživanja su također pokazala da su djeca koja redovito piju gazirana pića bogata šećerom gotovo dvostruko više izloženija riziku od karijesa u usporedbi s djecom koja ne piju gazirana pića.

Manji rizik od depresije i anksioznosti

Odricanje od šećera mjesec dana ne samo da ima pozitivne učinke na naše tijelo, već i na naše razmišljanje. Prema najnovijoj studiji, veći unos šećera u prehrani povezan je s većim rizikom od depresije. U zasebnoj studiji iz 2019. godine također je utvrđeno da prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati neurobiološke promjene moždanih funkcija, izmijenjena emocionalna stanja i povećanu anksioznost.

Manji rizik od dijabetesa

Prema nedavnoj studiji, istraživači su otkrili da je unos šećera povezan s višim stopama dijabetesa tipa 2, neovisno o stopama pretilosti. Druga studija, koja je objavljena u časopisu British Medical Journalu, otkrila je da je, bez obzira na nečiju težinu ili razinu visceralne masnoće, ispijanje samo jednog pića zaslađenog šećerom dnevno povezano s povećanim rizikom od dijabetesa. Dakle, ovaj rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik dijabetesa, može se smanjiti ako možemo izbaciti ili barem ograničiti unos dodanog šećera.

Pročitajte više