Šest slavnih osoba otkrilo zašto su odustali od veganstva

Foto: Instagram

PRELAZAK na vegansku prehranu velika je promjena u načinu života koja dolazi i s prednostima i nedostacima - i nije za svakoga.

Kad netko odluči slijediti veganstvo, iz svoje prehrane izbacuje sve životinjske proizvode, uključujući meso, jaja i mliječne proizvode. I premda postoje mnoge poznate osobe koje prakticiraju biljnu prehranu, veganstvo zasigurno nije održivo ili praktično za sve.

Evo nekoliko poznatih osoba koje su javno govorile o odustajanju od veganstva.

Liam Hemsworth

Glumac Liam Hemsworth četiri je godine slijedio vegansku prehranu, sve dok se u veljači 2019. nije suočio sa zdravstvenim problemima koji su ga natjerali da preispita vlastitu prehranu, navodi Insider.

"U veljači prošle godine osjećao sam se letargično. Tada sam dobio kamenac na bubregu. Bio je to jedan od najbolnijih tjedana u mom životu", rekao je za časopis Men's Health te otkrio kako se morao podvrgnuti i operaciji.

Objasnio je da je, iako je smatrao da je njegova prehrana zdrava, morao preispitati što je jeo te je shvatio da jede previše oksalata. Velike količine oksalata mogu se naći u popularnoj veganskoj hrani, poput graha, špinata i cikle.

Hemsworth je objasnio da je u početku slijedio vegansku prehranu iz zdravstvenih razloga, a isprva se osjećao izvrsno, iako su se stvari promijenile.

Anne Hathaway

Anne Hathaway je prešla na vegansku prehranu 2011. godine, dijelom i zato što je pokušavala smršavjeti zbog uloge Žene mačke u filmu The Dark Knight Rises.

Nekoliko godina je održavala veganski način života, rekla je za Harper's Bazaar te je otkrila kako se sve promijenilo tijekom snimanja filma Interstellar. Snimanje se odvijalo na Islandu i bilo je fizički zahtjevno jer je veći dio dana provodila u svemirskom odijelu od 40 kilograma. Tada se osjećala primoranom probati svježi komad svježe ribe u jednom restoranu. Hathaway je rekla da se sljedeći dan, nakon što je pojela ribu, jednostavno osjećala bolje. Dodala je da se, kad je slijedila vegansku prehranu, "jednostavno nije osjećala dobro ni zdravo ni snažno".

Natalie Portman

Natalie Portman već je duži niz godina pobornica veganskog načina života - čak je 2008. godine lansirala vegansku liniju cipela koja je sada već ugašena.

No kad je zatrudnjela 2011. godine, rekla je da mora odustati od veganske prehrane. Rekla je radiopostaji Q100: "Zapravo sam se vratila vegetarijanstvu kad sam zatrudnjela, samo zato što sam osjećala da želim jesti te stvari. Slušala sam svoje tijelo i jela sam jaja i mliječne proizvode."

No onda se 2018. godine vratila veganstvu, a sada isti način prehrane prakticiraju i njezina djeca.

Miley Cyrus 

Glazbenica Miley Cyrus rekla je da je provela sedam godina slijedeći biljnu prehranu prije nego što je u obroke uvodila ribu. U rujanskom intervjuu za podcast The Joe Rogan Experience rekla je da je promijenila prehranu zbog zdravstvenih problema.

"Bila sam veganka jako dugo i morala sam u svoj život uvesti ribu i omegu jer mozak nije funkcionirao kako treba", rekla je.

Kristen Bell

Kristen Bell je vegetarijanka od svoje 11. godine, a rekla je da je postala veganka 2012. nakon što je pogledala dokumentarac Forks Over Knives, koji istražuje degenerativne bolesti i njihovu povezanost s prehranom na životinjskoj i prerađenoj bazi. No Bell je rekla da je shvatila da za nju takva prehrana nije održiva u trudnoći s prvim djetetom.

"Tijekom prve trudnoće sam radila i činilo mi se da trebam više kalorija. Bila sam toga prilično svjesna", rekla je.

Danas je ona vegetarijanka iako kaže da podržava one koji slijede vegansku prehranu.

Ellen DeGeneres

Otprilike 2008. kontroverzna voditeljica talk-showa Ellen DeGeneres iz etičkih je razloga prešla na vegansku prehranu, ali i kako bi mogla "imati više energije", prema intervjuu za magazin Shape iz 2010. godine. U tom istom intervjuu rekla je da je slijedila prehranu "bez životinja, bez mliječnih proizvoda, bez prerade, ali s puno juhe, povrća, riže, graha, mahunarki".

No, u svojoj specijalnoj stand-up komediji za Netflix Relatable DeGeneres je ispričala vic o tome da je veganka, a potom je otkrila: "Nisam zapravo veganka, kažem to iz šale ... Bila sam veganka osam godina i zaista vjerujem da je to izvrsno za vas. Bila sam zdravija no ikad prije, voljela sam biti veganka. Ali u posljednjih godinu ili dvije, bez ikakvog razloga, počela sam jesti komadić ribe s vremena na vrijeme."

 

Pročitajte više