Slijedite ova 3 pravila da jedete više nego prije, a mršavite

Foto: 123rf

JOŠ uvijek se niste našli u nijednoj popularnoj vrsti zdrave prehrane? Vjerujemo da se onda još uvijek borite kako pronaći najbolji balans, bez stresa i izgladnjivanja.

Zbog toga je nutricionistica Brooke Alpert napisala knjigu The Diet Detox, anti-dijetu vodič za odabir najbolje hrane, a donosi šačicu jednostavnih pravila koja će vam pomoći da prestanete s klasičnim dijetama i počnete jesti bolje, ali ne kratkoročno, koliko dijete obično traju, već zdravo i dobro za cijeli život.

"Bolja je ideja, vjerujte, slijediti plan obroka koji vam pomaže u razvoju cjeloživotnih zdravih prehrambenih navika", izjavila je Alpert, a mi vam donosimo njena tri najbolja nutricionistička savjeta, da vam budu u mislima svaki dan kad planirate svoje obroke.

1. Proteini i vlakna u svakom obroku

Pravilo broj jedan njenog prehrambenog plana jest uključivanje proteina i vlakana doslovno u svaki obrok.

Zašto? Protein pomaže ubrzanju metabolizma i jače zasićuje od drugih vrsta namirnica, dok vlakna usporavaju apsorpciju šećera u tijelu i tako povećavaju proizvodnju glukoze koja se pretvara u energiju, a ne taloži se kao masnoća.

Ovo su neki od njenih ukusnih prijedloga:

Za doručak: omlet (protein) sa špinatom (vlaknima) i sirom (proteini) ili chia puding (protein) s bobičastim voćem (vlakna).

Za ručak: piletinu (protein) s velikom zdjelom salate (vlakna).

Za večeru: riba (proteini) s tikvicama (vlakna) i domaćim umakom od rajčice.



2. Redoviti obroci

Za zdrav gubitak težine potrebna nam je stabilna razina šećera u krvi, a ona će biti poremećena ako ćete jesti prečesto, ali i ako će između obroka proći više nego što je potrebno.

Zato pripazite da jedete redovito, 3 glavna obroka i dvije užine.

3. Jedite masti

"Masti vas ne čine debelima", upozorava Alpert. Istina je ta da nas masti drže duže sitima, a da dodavanje zdravih masti u jelovnik može pozitivno utjecati na razinu inzulina i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

I činiti vas mršavijima i zadovoljnijima.

Naravno, treba smanjiti unos nezdravih masti, a pojačati one zdrave, dodavanjem sjemenki ili zdravih vrsta ulja/masti u svaki obrok.

Pssst; ovi jednostavni savjeti ne dotiču se svih vrsta namirnica pa upamtite da je za cjeloživotne zdrave prehrambene navike najvažnije biti umjeren u svemu, čak i kad su u pitanju najzdravije namirnice.
 

Pročitajte više