Specijalistica oftalmologije dijeli 3 znaka bolesti srca koji se mogu vidjeti u očima

Foto: Unsplash

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti u cijelom svijetu, a upravo u očima ponekad možemo uočiti da nešto nije u redu s jednim od najvažnijih organa u tijelu. Prema specijalistici oftalmologije dr. Audrey Tai važno je obratiti pozornost na tri znaka.

"U očima se mogu uočiti neki pokazatelji rizika od bolesti srca ili krvožilnog sustava", istaknula je dr. Tai u videu koji je objavila na YouTubeu.

Ta tri znaka su žute izbočine oko očiju, pulsirajuće zjenice i promjene na mrežnici.

Žute izbočine oko očiju

Žute izbočine oko očiju nazivaju se ksantelazme. One su simptom visokog kolesterola, stanja koje može povećati rizik od hitnih medicinskih stanja, kao što su srčani i moždani udar.

"Često se vide na kapcima ili oko njih, a mogu biti posebno uočljive prema sredini lica. Te žute kvržice ne utječu na vid i nisu bolne, ali mogu ukazivati na visoke razine triglicerida ili LDL kolesterola", rekla je.

Ako uočite žute kvržice, nema potrebe za panikom. Samo potražite savjet svoga liječnika.

Pulsirajuće zjenice

Dr. Tai tvrdi da zjenice koje se povećavaju i smanjuju s otkucajima srca mogu biti znak propuštanja srčanog zaliska. Ako posumnjate da vam zjenice pulsiraju, potražite pomoć liječnika.

Promjene na mrežnici

Ovaj simptom ne možete uočiti sami u ogledalu, već će vas na njega upozoriti oftalmolog. To bi mogao biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, glavnog čimbenika rizika za bolesti srca.

"Ovaj simptom je najbolji primjer zašto je važno redovito odlaziti na očne preglede, osobito ako ste stariji od 40 godina, ako imate dijabetes ili bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili krvožilnih bolesti", napomenula je dr. Tai.

Promjene na mrežnici, odnosno oštećenje sićušnih krvnih žila na mrežnici u stražnjem dijelu oka, mogu biti znak dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.

Pročitajte više