SPOILER ALERT Je li lik u Seksu i gradu mogao biti spašen? Evo što kaže kardiolog

Foto: HBO Max

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz novog Seksa i grada, nemojte čitati dalje.

DOK se fanovi još uvijek pokušavaju pomiriti s činjenicom da su autori serije And Just Like That… ubili Facu, E! News odlučio je doznati je li Carrie Bradshaw mogla spasiti svog supruga ili ne. 

U prvoj epizodi nastavka kultne serije Seks i grad Carrie ulazi u stan i nalazi Facu na podu. On je nakon intenzivnog treninga na biciklu Peloton doživio srčani udar i srušio se na pod. Umjesto da pozove hitnu pomoć, Sarah Jessica Parker ga drži, doziva njegovo ime i plače.

Kardiolog dr. Sion Roy smatra da je Carrie svakako trebala pozvati hitnu pomoć i pokušati mu pomoći do njihovog dolaska.

"I trebala je početi s kompresijom prsnog koša kada je Faca počeo gubiti puls", kaže dr. Roy. 

Iako ističe da je Carrie mogla biti proaktivnija, smatra da bi Faca, ako ovaj scenarij uzmemo zdravo za gotovo, vjerojatno umro bez obzira na to. 

"A Faca je možda i sam mogao pozvati pomoć. Većina srčanih udara se manifestira stezanjem u prsima, bolovima u prsima i ljudi ipak obično ostaju svjesni i do određenog stupnja funkcionalni. I zato nisam siguran zašto nije mogao posegnuti za svojim vodootpornim iPhoneom i uzeti ga jer je očito bio pri svijesti tijekom duljeg perioda", dodaje. 

"Obično vas srčani udar ne čini nepokretnim. Obično se vaša bol pogoršava dok se krećete, ako imate značajan srčani udar, ali vas obično ne imobilizira", navodi liječnik. 

Dr. Roy zaključuje da je cijela scena ipak pomalo nerealna.

"Njega je sat vremena boljelo u prsima i onda se srušio ili doživio srčani zastoj čim je ona ušla. Baš slučajno. Teško je povjerovati u ovaj scenarij", smatra. 

 

Ipak, dr. Roy ne krivi ni Carrie ni Facu za ovu tragičnu situaciju.

"Ne možete kriviti nekoga zbog njegovog postupka u toj šokantnoj situaciji."

Ako vas zanima može li rigorozna vježba uopće dovesti do srčanog udara, odgovor potražite ovdje.

Pročitajte više