Stalno uvlačite trbuh? Možda imate sindrom pješčanog sata. Problem je stvaran i bolan

UVUCI trbuh, rečenica je koju smo često čuli. Štoviše, nekima je postala navika stalno stezati trbušne mišiće. No pokazalo se da kronično uvlačenje trbuha može dovesti do neočekivanih zdravstvenih posljedica, uključujući manje učinkovito disanje, bolove u vratu i leđima te probleme sa zdjelicom.

Neki su nastale probleme nazvali sindromom pješčanog sata, a korisnici TikToka pokazuju još jednu posljedicu neprestanog uvlačenja trbuha: udubljenje u podnožju donjih rebara gdje su se gornji trbušni mišići zategnuli od prekomjerne upotrebe.

Asistentica fizikalne terapije na Sveučilištu Michigan-Flint, Julie Wiebe, ne bi ovaj problem nazvala sindromom, ali ističe da su zdravstvene posljedice te navike stvarne.

"I muškarci to rade. Ova generacija koja je trenutno u 30-ima odrasla je s idejom da trbuh moraju držati čvrstim cijelo vrijeme, ali to uopće nije zdravo", rekla je za Today.

Kada želimo da nas se doživljava fit i zdravima, uvlačimo trbuh. Ali kada se to čini prečesto, mijenja se naša anatomija.

Što se događa kada uvlačite trbuh?

Kada uvlačimo trbuh, prvenstveno uključujemo gornje trbušne mišiće. Tim pokretom nastojimo zapravo usisati sve u grudni koš. Zbog toga se dijafragma pomiče gore, a ne dolje, i prekida se njezina prirodna funkcija. 

Koje su zdravstvene posljedice kroničnog uvlačenja trbuha?

Neučinkovito disanje: Prema kiropraktičaru Adamu Browningu, kad dišemo uvučenog trbuha, smanjujemo učinkovitost i prijenos kisika do 30%.

Bol: Uvlačenje trbuha opterećuje ključnu kost, rebra, donje dijelove vrata te stvara neravnotežu u mekim tkivima u muskulaturi jezgre. To može dovesti do bolova i ukočenosti u vratu, ramenima i leđima.

Problemi zdjelice: Ako stežete trbušne mišiće, a patite od inkontinencije, to bi moglo pogoršati problem zbog stalnog pritiska na zdjelicu.

Kako znati da imate sindrom pješčanog sata?

Osobe koje kronično uvlače trbuh imaju razvijene gornje trbušne mišiće i trajnu napetost u tom području. Možda ćete vidjeti više definicije u gornjim trbušnim mišićima, dok će donji biti mekši i teško ih je stegnuti. Može doći do udubljenja na dnu donjih rebara gdje se koža počinje uvlačiti. Dobra vijest je da se to može promijeniti ako prestanete prakticirati ovu naviku.

Kako prestati uvlačiti trbuh?

Prvo, morate priznati da to radite i vjerovati da postoji drugi način da postignete željeni izgled. Drugo, pokušajte raditi vježbe trbušnog disanja. 

"Žene (i muškarci) i dalje mogu izgledati sjajno, a ne moraju ovo raditi", poručio je Browning.

Pročitajte više