Što je stvarno najbolje jesti ako želite skinuti kilograme, a da nikada ne gladujete

Foto: 123rf 

DIJETA ova, dijeta ona - a sama pomisao na dijetu već vam stvara veliki problem, posebno nakon blagdanskog čašćenja. Pa što onda jesti i kako bez puno muke i gladovanja skinuti taj višak koji vam smeta? 

Dijetetičari naravno imaju odgovor, ali i oni nekada znaju ponuditi toliko "pravih" odgovora da se jako lako zbuniti, izgubiti i na koncu opet - odustati. Međutim, svi oni kažu jedno: ne treba nužno ići na klasičnu dijetu i biti stalno psihički napet brojanjem kalorija i planiranjem obroka jer je jedino važno zapravo malo promijeniti svoje prehrambene navike. A to naravno zvuči jako jednostavno. Samo zvuči.

No da bi nam olakšali odabir napravljena je velika studija sa zanimljivim zaključcima. 

Studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je rezultate prehrambenih navika više od 120.000 ljudi kroz 16 godina i otkrila je da su oni koji su jeli hranu s visokim glikemijskim indeksom (u što spadaju rafinirane žitarice, škrob i šećeri) stvarno znatno deblji od onih koji su navikli više konzumirati namirnice s niskim glikemijskim indeksom kao što su orašasti plodovi, mliječni proizvodi te naravno puno voća i povrća. To naravno uopće ne čudi čak ni najveće laike, pa je i savjet dakle da ćete lakše smršaviti i lakše održavati liniju upravo takvom hranom. 

No ono što je zanimljivo u ovoj studiji jest to da postoje još neki ključni faktori u prehrambenim navikama koje itekako utječu na razlike u kilaži.

Provjerite što su znanstvenici otkrili koje su to zaista najbolje namirnice koje nemaju visok udio loših nutrijenata, a najviše će vam pomoći da ne budete gladni dok skidate kilograme: 

1. Oni koji su jeli više jogurta, plodova mora, piletine bez kože i orašastih plodova izgubili su najviše kilograma i najlakše su održavali svoju liniju.

2. Dokazali su i da nema razlika u debljanju kod onih kojih su jeli namirnica, posebno mliječne proizvode s malo ili puno masti. 

3. Dokazali su i da je za debljanje često bila kriva kombinacija prerađenog crvenog mesa u paru s rafiniranim žitaricama i škrobom. 

4. Umjesto toga, ljudi koji su se odlučili za hranu bogatu mesom (i crvenim) ali s nižim glikemijskim indeksom,odnosno u kombinaciji s povrćem - zaista su spriječili debljanje, smršavjeli su lakše kada su takvu kombinaciju zamijenili s onima iz stavka broj 3. 

5. Zadnje i najzanimljivije jest to da je konzumiranje hrane kao što su jaja i sir, zajedno s namirnicama s visokim GI hrane vodilo isključivo debljanju, za razliku od slučajeva kada su iste te namirnice - sireve i jaja konzumirali s prilogom s niskim GI - a što je vodilo isključivo mršavljenju. 

Dakle - često i nije toliko važno bojati se masti ili loših ugljikohidrata i šećera već paziti kako kombinirate svoja jela.

A s ovim zaključcima lakše je i donijeti neke osnovne smjernice kao što je naputak da jedete više visoko proteinskih namirnica u kombinaciji s povrćem - a to su obroci s kojima nikada nećete biti gladni. 

 

Pročitajte više