Stomatolog objasnio koliko stres može utjecati na zdravlje zuba

Foto: Shutterstock

STRES šteti vašem zdravlju na više načina. Konkretno, kronični stres - vrsta stresa koja je stalna u vašem tijelu - tijekom vremena može uzrokovati povećanu tjeskobu, nesanicu, bolove u mišićima i visoki krvni tlak, prema American Psychological Associationu. Kronični stres može čak povećati rizik od bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Ali možda ne shvaćate kako stres također može igrati važnu ulogu u zdravlju vaših zuba i što on dugoročno čini vašem zdravlju zuba, piše stranica The Healthy.

"Istraživanje uvjerljivo tvrdi da kronični, dugotrajni stres potiskuje tjelesni imunološki sustav", kaže stomatolog dr. Yoni Polack. Kad je tjelesni imunološki sustav potisnut, to uzrokuje smanjenje broja bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije, prema klinici Cleveland. Radi se o infekcijama koje nastaju u vašim ustima.

Počinje s dobrim (i lošim) bakterijama u ustima

"Naša usta sadrže drugu najveću i raznoliku količinu mikroorganizama u ljudskom tijelu", kaže dr. Polack. "Iako je većina tih mikroorganizama dobra i pomaže u održavanju oralnog zdravlja, neki nisu."

Slično bakterijama u crijevima, vaša usta sadrže bakterije koje mogu pomoći ili naštetiti zdravlju vaših zuba. Gotovo 700 različitih vrsta mikroba može živjeti u vašim ustima istovremeno, od kojih neki koriste vašim zubima, a neki ne.

"Kada ti štetni mikroorganizmi rastu izvan razmjera, uzrokuju bolesti s kojima smo upoznati, kao što su karijes i bolesti desni", nastavlja on.

Loše bakterije otežavaju borbu protiv bolesti

"Kada je osoba pod kroničnim stresom i oslabljenog imunološkog sustava suočena s obiljem ovih štetnih mikroorganizama, njeno tijelo nije sposobno učinkovito se boriti protiv njih", kaže dr. Polack. "Parodontne bolesti kao što su gingivitis i parodontitis spadaju u ovu kategoriju. Osim toga, dokumentirano je da su rane u ustima kao što su afte i herpes na usnama povezane sa stresom, jer se čini da su posljedica lošeg funkcioniranja imunološkog sustava."

Kako upravljati stresom za zdravlje zuba

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i National Alliance on Mental Illness, nude rješenja za upravljanje stresom. To uključuje uzimanje pauza u informiranju vijestima koje opterećuju pojedinca, brigu o fizičkom zdravlju putem visokokvalitetne prehrane i tjelovježbe, dovoljno sna, uzimanje vremena za opuštanje i eliminacija supstanci poput alkohola.

Pročitajte više