Stručnjaci objasnili je li po vrućini bolje prozore držati otvorene ili zatvorene

Foto: Shutterstock

DOK se nadamo da je završio posljednji toplinski val ovog ljeta, još uvijek želimo pronaći neki novi način kako bismo se osjećali ugodnije za ovako vrućih ljetnih dana. Temperature su posvuda visoke, a to otežava život ljudima svih dobi.

Onima koji rade od kuće možda je primamljivo tu i tamo otvoriti prozor da bi udahnuli malo svježeg zraka. Međutim, pomaže li to zaista i bismo li možda prozore trebali držati zatvorene kad su vanjske temperature tako visoke?

Trebate li držati prozore otvorene ili zatvorene tijekom toplinskog vala?

Prema savjetima NHS-a, svakako bi zavjese trebale biti navučene kako bi prostorije okrenute prema suncu bile što zasjenjenije. Zdravstvena služba savjetuje pijenje puno tekućine i izbjegavanje prekomjernog pijenja alkohola, izbjegavanje sunca između 11 i 15 sati te izbjegavanje tjelovježbe u najtoplijem dijelu dana.

Profesor Amin Al-Habaibeh, stručnjak za prijenos topline u zgradama sa Sveučilišta Nottingham Trent, kaže za The Independent: "Sve je u prijenosu topline. Moramo smanjiti porast temperature unutar zgrade po vrućem vremenu. Taj porast dolazi uglavnom iz dva izvora: sunčevog zračenja i vrućeg zraka. Također moramo izbjegavati efekt staklenika jer bi to povećalo temperaturu u kući. Važno je držati zavjese navučene tijekom dana kako bi se smanjilo zagrijavanje prostorija."

O tome trebate li držati prozore otvorene ili ne Al-Habaibeh kaže da ovisi o više čimbenika, a najviše o vanjskoj temperaturi. "Ukratko, otvorite prozore kad temperatura u kući poraste iznad vanjske temperature, inače držite prozore zatvorenima", objašnjava.

Doktorica Lindsay Browning, psihologinja i stručnjakinja za spavanje, slaže se da je najbolje držati prozore zatvorene kad god možete. "Općenito, kad je vani jako vruće, dobra je ideja držati prozore zatvorenima tijekom dana jer ne želite da vrući vanjski zrak ulazi u kuću i zagrijava je. Međutim, nakon što sunce zađe, vanjski zrak će se početi hladiti", objašnjava Browning.

"Tad je najbolje otvoriti prozore kako bi povjetarac svježijeg vanjskog zraka ušao u spavaću sobu, pomogao je rashladiti i osigurao potrebnu cirkulaciju zraka."

Glasnogovornik NHS Property Servicesa kaže da preporučuje "navlačenje roleta i zavjesa u prostorijama koje su okrenute prema suncu, otvaranje prozora na strani zgrade koja je u sjeni te zatvaranje prozora koji su izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti".

Također preporučuju da prozore držite zatvorene ako imate klima-uređaj kako bi hladniji zrak mogao cirkulirati, kako piše The Independent.

Pročitajte više