Studija otkrila koliko biste voća i povrća trebali pojesti ako želite duže živjeti

Foto: Pexels

KONZUMACIJA voća i povrća može povećati životni vijek, pokazalo je novo istraživanje koje je objavio American Heart Association (AHA).

Studija objavljena u ponedjeljak otkrila je da jedenje oko dvije porcije voća i tri porcije povrća dnevno poboljšava šanse pojedinca da živi duže.

"Ova količina vjerojatno nudi najveću korist u smislu prevencije glavnih kroničnih bolesti i relativno je ostvariv unos za širu javnost", rekao je vodeći autor dr. Dong Wang, epidemiolog i nutricionist s Medicinskog fakulteta Harvard i Brigham te Ženske bolnice u Bostonu.

Istraživači studije analizirali su podatke više od dva milijuna ljudi u SAD-u i drugim zemljama. Prema rezultatima studije, ljudi koji su jeli pet porcija dnevno u usporedbi s onima koji su jeli dvije porcije voća i povrća dnevno imali su: 13 posto niži rizik od smrti od svih uzroka; 12 posto manji rizik od umiranja od srčanih bolesti i moždanog udara; 10 posto manji rizik od umiranja od raka i 35 posto niži rizik od umiranja od respiratornih bolesti.

No, konzumacija više od pet porcija voća i povrća dnevno nije imala dodatnih pogodnosti.

Osim toga, utvrđeno je da je zeleno lisnato povrće (poput špinata, salate i kelja) te voće i povrće bogato beta karotenom i vitaminom C (poput agruma, bobičastog voća i mrkve) korisno za povećanje očekivane životne dobi. Nasuprot tome, škrobno povrće poput graška i kukuruza, voćni sokovi i krumpir nemaju nikakve veze sa smanjenjem rizika od rane smrti, pokazalo je istraživanje, prenosi People.

Pročitajte više