Sve je više protivnika keto dijete: Uzrokuje li takva prehrana i opadanje kose?

Foto: 123RF

NA jednoj strani su pobornici, a na drugoj protivnici ovakvog načina prehrane.

Ketogena dijeta temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti, a u posljednje vrijeme je njena popularnost nevjerojatno porasla. Sljedbenike ima diljem svijeta, a njene navodne dobrobiti neumorno promoviraju i slavne osobe poput Kourtney Kardashian. No uvjerljivo najveća pobornica ovakvog načina prehrane je bivša zvijezda filmova za odrasle, Jenna Jameson. Naime, ona tvrdi kako je upravo zahvaljujući keto dijeti uspjela izgubiti impresivnih 40 kilograma, a njena transformacija jednostavno je nevjerojatna.

Ipak, sve češće se javljaju i protivnici ove dijete. Tako slavna trenerica Jillian Michaels tvrdi kako postoji barem "milijun razloga" zašto bi trebali izbjegavati smanjivanje unosa ugljikohidrata u organizam.

Njen stav podupire i glumica Milla Jovovich, ali i mnogi drugi, pa slobodno možemo reći kako su se među ljubiteljima zdravog života stvorila dva klana - oni koji obožavaju keto dijetu i oni koji upozoravaju na njene potencijalne nedostatke.

No dok oni ratuju, stručnjaci su otkrili kako ovakav način prehrane utječe na muškarce, a kako na žene, a otkrivene su i neke poprilično neugodne posljedice izbjegavanje ugljikohidrata. Jedna od njih bi moglo biti i opadanje kose. Barem ako je vjerovati dermatologinji dr. Francesci Fusco iz Wexler Dermatologyja u New Yorku.

"Kosa je sastavljena od keratina, koji je sačinjen od proteina, pa je potreban dovoljan unos proteina da bi održao kosu zdravom", započela je svoje objašnjenje dr. Fusco te dodala kako, iako je ketogena dijeta bogata proteinima, nedostaje joj raznolikost drugih namirnica, piše InStyle.

"Ova dijeta ne dopušta konzumiranje brojnih skupina namirnica čime riskirate nedovoljan unos hranjivih tvari u organizam", smatra nutricionistica Alissa Rumsey te ističe kako sve to doprinosi stresu i anksioznosti, što se može manifestirati upravo gubitkom kose.

 

 

Pročitajte više