Tijekom noći često odlazite na WC? To može biti znak određenih zdravstvenih problema

Foto: Shutterstock

USTAJANJE tijekom noći i odlazak na WC u većini slučajeva znači da smo nekoliko sati prije spavanja popili previše tekućine. Međutim, ponekad česta potreba za mokrenjem tijekom noći može ukazivati i na neke druge, ozbiljnije zdravstvene probleme koje ne bismo smjeli ignorirati, donosi The Sun. Kako objašnjavaju liječnici, moguće je da patimo od nokturije, jednog od najčešćih znakova poremećaja donjeg dijela mokraćnog sustava, što je uobičajena pojava kod starijih ljudi.

Međutim, ovo stanje također može biti uzrokovano nizom medicinskih problema, uključujući i dijabetes. Naime, dijabetes se često naziva tihim ubojicom jer se njegovi simptomi pogrešno dijagnosticiraju kao kronični umor ili pojačana žeđ, navodi Diabetes UK. Drugi simptomi uključuju češće mokrenje, naročito u večernjim i noćnim satima.

''Visoka razina šećera u krvi povećava vašu žeđ pa možete piti više nego inače, a to dovodi do česte potrebe za odlaskom na WC. Isto tako, visoke razine šećera u krvi također iritiraju mokraćni mjehur uzrokujući češće mokrenje", objašnjavaju stručnjaci.

Iako je dijabetes jedan od najčešćih razloga za nokturiju, NHS navodi da to također može biti posljedica problema sa srcem.

"Ako imate problema sa srcem, primijetit ćete otekline oko gležnjeva. Kada ležite ili su vam stopala podignuta, tekućina se apsorbira u krvotok i uklanjaju je bubrezi. To povećava potrebu za mokrenjem noću'', objašnjava urolog dr. Jeffrey Weiss koji dodaje kako je upravo pojačana potreba za mokrenjem, naročito noću, specifična zbog kongestivnog zatajenja srca.

Liječnici također upozoravaju kako učestalo noćno ustajanje radi mokrenja također može biti posljedica ozbiljnih zdravstvenih problema s prostatom.

Pročitajte više