Top trener objasnio je zašto su gimnastičari nevjerojatno snažni

Foto: EPA-EFE

GIMNASTIČARI i drugi kalistenički sportaši mogu razviti impresivnu snagu. Nevjerojatno su sposobni kontrolirati svoje tijelo, a trener snage Jeff Cavaliere pokušao je objasniti u čemu je njihova tajna.

Tako u novom videu, koji je objavio na svom YouTube kanalu, Cavaliere kaže da je iznimno važan čimbenik snaga. 

"Ali ona nije jedni faktor jer onda bi i bodybuilderi mogli biti gimnastičari. Moramo uzeti u obzir tjelesnu težinu ljudi koji vježbaju. Gimnastičari su često lakši i tu dolazi do koncepta njihove relativne snage. Oni su u stanju podnijeti svoju težinu i upravljati njome na način na koji mnogi od nas ne mogu", ističe Cavaliere.

Druga komponenta je poluga.

"Gimnastičari imaju sposobnost poravnati svoje središte mase na način koji olakšava podnošenje tjelesne težine. Oni zato svaku vježbu mogu učiniti lakšom, a to je ključno", dodaje. 

Uz to, gimnastičari znaju kako uključiti svoje stabilizirajuće mišiće u vježbe s tjelesnom težinom.

"Kalisteničari su svladali taj koncept. Eliminiranje labavosti iz pokreta može smanjiti propuštanje energije, dovodeći do učinkovitijeg i kontroliranog izvođenja pokreta", pojasnio je trener.

No ovo nisu koncepti koji koriste samo gimnastičarima. Cavaliere vjeruje da mogu imati važan efekt i u teretani. 

"Većina vježbi kalistenike zapravo zahtijeva pun raspon pokreta. Dakle, napetost koja se stvara kroz takve vježbe pomaže da budete bolji i jači dok ih izvodite", zaključuje.

Pročitajte više