Trener otkriva kako kombinirati trening snage i kardio za maksimalne rezultate

TRENER Tian Jagarić tvrdi da kombinacija treninga snage i kardio treninga može biti izuzetno efikasna strategija za poboljšanje kondicije, izgradnju mišićne mase i sagorijevanje masti.

"Integracija ovih dviju vrsta treninga u vašu rutinu može donijeti raznolike benefite za vaše zdravlje i fitnes ciljeve", piše on na svom blogu te nudi nekoliko savjeta o tome kako najbolje kombinirati trening snage i kardio za optimalne rezultate.

Planiranje rasporeda treninga

Razmislite o rasporedu svojih treninga i odredite dane za trening snage i dane za kardio. Idealno je da kombinirate ove dvije vrste treninga tijekom tjedna kako biste omogućili tijelu dovoljno vremena za oporavak između. Na primjer, možete izabrati da trenirate snagu tri puta tjedno, a kardio trening obavljate dva do tri puta tjedno.

Uključite kardio u zagrijavanje ili oporavak

Umjesto da odvojeno izvodite kardio i trening snage, možete ih kombinirati tako što ćete kardio elemente uključiti u zagrijavanje ili oporavak vašeg treninga snage. Na primjer, možete započeti trening brzim hodanjem na traci ili vožnjom bicikla prije nego što prijeđete na vježbe s utezima. Ovo će vam pomoći da zagrijete mišiće i povećate srčanu frekvenciju prije nego što prijeđete na intenzivnije vježbe snage.

Intervalni trening

Intervalni trening je odličan način da kombinirate kardio i snagu u jednom treningu. Na primjer, možete izvoditi intervalni trening na traci za trčanje ili biciklu, kombinirajući periode visokog intenziteta s kratkim intervalima odmora. Zatim možete dodati vježbe s utezima između intervala kardio treninga kako biste angažirali i jačali mišiće.

Kružni trening

Kružni trening je još jedan efikasan način kombiniranja treninga snage i kardija. Ova vrsta treninga uključuje izvođenje serija vježbi snage s minimalnim odmorom između svake vježbe. Na primjer, možete izabrati nekoliko vježbi s utezima za gornji i donji do tijela, poput čučnjeva, sklekova, mrtvog dizanja, ramena i veslanja, i izvoditi ih u kontinuiranom ciklusu bez pauze. Ovo će vas održati aktivnim i ojačati i kardiovaskularni sistem i mišiće.

Prilagodite se svojim ciljevima

Važno je da prilagodite kombinaciju treninga snage i kardio vašim individualnim ciljevima. Na primjer, ako želite izgubiti težinu, možda ćete podjednako vremena posvetiti kardio treningu. S druge strane, ako je vaš cilj izgradnja mišićne mase, veći naglasak će biti na treningu snage. Prilagodite svoj trening tako da odgovara vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

"Kombinacija treninga snage i kardija može vam pomoći da postignete izuzetne rezultate u pogledu kondicije, snage i gubitka težine. Kroz pametno planiranje, raznolikost i prilagođavanje vašeg treninga, možete maksimalno iskoristiti prednosti obje vrste treninga i postići svoje fitness ciljeve", zaključuje trener Jagarić. Više njegovih tekstova možete pronaći ovdje.

Pročitajte više