Trener otkriva zbog čega ne mršavite iako svakodnevno hodate

Foto: 123RF

NITKO ne može osporiti da je hodanje odličan oblik tjelovježbe. Hodati možete ako i niste u najboljoj kondiciji, a dostupno je gotovo svugdje. Ipak, ako nakon duljeg perioda svakodnevnih šetnji primjećujete da brojka na vagi stagnira, nekoliko je mogućih razloga. Ako ih prilagodite, vrlo brzo biste mogli početi sagorijevati kalorije. 

Osobni trener Chris Kelly otkrio je koje stvari morate imati na umu ako vam je cilj hodanjem smanjiti tjelesnu težinu.

1. Hodajte žustro

Preporuka je pet dana u tjednu prakticirati polusatnu aerobnu aktivnost umjerenog intenziteta.

''Disanje bi trebalo biti otežano, odnosno ne biste smjeli moći održavati razgovor dok hodate. Na ljestvici od 1 do 10, ako vam je važno smršavjeti, hodanje treba biti umjereno zahtjevno, odnosno između 4 i 6'', pojasnio je Kelly.

2. Hodajte dovoljno dugo

Kao što je napomenuo, 30 minuta bi trebao biti dnevni minimum koji ćete propješačiti. Ako ne možete odvojiti toliko vremena odjednom, pokušajte hodati do posla, tijekom pauze na poslu i na putu kući.

3. Mijenjajte brzinu kojom hodate

''Dokazano je da HIIT treninzi najviše pridonose mršavljenju'', kaže Kelly i pojašnjava kako prilikom hodanja to znači da možete brže hodati kraći period vremena pa usporiti kako biste oporavili tijelo, a onda ponovno ubrzati hod.

4. Mijenjajte rutu

Trener kaže kako će se vaše tijelo brzo priviknuti na rutu kojom hodate i više mu neće biti izazovna. Rutu biste trebali mijenjati jer tako mijenjate i teren po kojem hodate, a i neće vam brzo dosaditi.

5. Dodajte bazične vježbe

Hodanje možete učiniti izazovnim i zanimljivijim ako ubacite iskorake ili skokove s vremena na vrijeme i kad vam to dopušta teren kojim se krećete. Kad dođete u formu, možete pokušati i s plankovima, sklekovima ili burpeejima. Tako ćete uključiti i više mišića u svoju tjelesnu aktivnost.

6. Imajte na umu koliko kalorija troši vaše tijelo

Hodanje nije intenzivno kao primjerice trčanje. 

''Koliko točno kalorija sagorijevate ne može se reći jer ovisi o više faktora i razlikuje se od osobe do osobe. Vodite se kalorijskim deficitom jer to je jedini recept za mršavljenje'', napominje Kelly.

Pročitajte više