Trenerica otkrila ključ mršavljenja i održavanja zdrave težine

Foto: 123RF

PONEKAD i nije toliko teško pridržavati se određenog režima nekoliko tjedana ili mjeseci i riješiti se nakupljenih kilograma te dovesti tijelo u formu. Ipak, nakon nekog vremena neželjeni kilogrami se vrate i potrebno je ponovno uložiti trud kako biste bili fit.

Fitness trenerica Sohee Lee otkrila je ključne trikove uz koje održava željenu težinu i oblik tijela.

1. Uživajte u prehrani

Ako ste se počeli zdravo hraniti, a u tome ne uživate, kad tad ćete se vratiti na staro, smatra Sohee Lee. Njen savjet je unositi održavati umjeren unos kalorija. Ako ih je premalo, bit ćete gladni i kasnije se prejedati. Uz to, teško će vam biti i vježbati. Nikada ne biste smjeli unijeti manje od 1200 kalorija.

Važna je i adekvatna količina proteina. Oni će vas zasititi, a obroci koji su nutritivno bogati pomažu da vaša prehrana bude održiva.

“Dodajte i omiljene poslastice u svoju prehranu, ali u umjerenoj količini kako biste utažili želju”, kaže Sohee. 

“Možda ne možete kontrolirati što jedete, ali uvijek možete paziti koliko jedete”, upozorila je.

Dijetetičarka Leslie Langevin s time se slaže: “Važna je ravnoteža. 80 posto neka bude zdrava hrana, a 20 posto ona u kojoj uživate.”.

2. Otkrijte koja vam je aktivnost izazovna

Izbjegavajte one treninge zbog kojih niste uzbuđeni, samopouzdani i koji vam nisu izazovni. 

“Pronađite aktivnost u kojoj uživate i radite je što češće”, kaže Sohee. 

Njen savjet je trenirati snagu dva do šest puta tjedno uz kardio vježbe kojima sagorijevate mast, ali ako ste ljubitelj joge, tenisa ili hodanja, to su aktivnosti koje biste trebali prakticirati.

3. Redovito pratite napredak

“Redovito praćenje je važno jer vam daje uvid u napredak”, smatra Sohee i otkriva da ne morate stajati na vagu svaki tjedan, ako vas to čini tjeskobnima. Njen naputak je bilježiti napredak fotografijama svakoga mjeseca, voditi dnevnik u koji ćete upisivati vježbe i kako se nakon njih osjećate ili pratiti kako vam stoji odjeća.

4. Dovoljno spavajte i klonite se stresa

“Dovoljna sna i što manje stresa u životu je ključ zdravog i održivog životnog stila. San je navika koja utječe na sve u vašoj svakodnevici”, poručuje Sohee.

Naime, spavanje utječe na leptin, hormon koji regulira glad i pomaže da organizam shvati kada je sit te na grelin koji stimulira apetit. Stres je okidač za proizvodnju kortizola, hormona stresa koji se povezuje s povećanim apetitom i viškom sala na trbuhu. 

Važno je i brinuti o sebi, uživati u toplim kupkama, masažama, redovito se opuštati. Pokušajte slušati glazbu deset minuta u danu, čitati ili vježbati jogu. 

“Uz sedam do devet sati sna, navedeno je ključ uspjeha”, zaključila je Sohee.

Pročitajte više