Tri najgore poslastice koje dovode do skokova šećera u krvi, prema dijetetičarima

Foto: Pexels

Uživanje u slasticama s visokim udjelom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svjestan mogućih zdravstvenih posljedica koje mogu donijeti za sobom. Neki deserti posebno se ističu kao krivci za poticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udjela masti. Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Jeanette Giacinto otkrile su četiri takve poslastice.

1. Krafne

Krafne, iako ukusne, mogu imati štetne učinke na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Njihova redovita konzumacija može dovesti do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim razinama upalnih markera.

Richards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju razine šećera u krvi.

"Krafne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast inzulina za regulaciju razine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", objasnila je za SheFinds.

2. Kolači od različitih vrsta tijesta

Kolači nam mogu donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov utjecaj na upalu i razinu šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprinijeti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u tijelu.

"Kolači su upalni i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna", upozorava Richards. Ovi sastojci pridonose brzim skokovima šećera u krvi, potiču oslobađanje inzulina i potencijalno uzrokuju kroničnu upalu. "Pretjerana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i pridonijeti nakupljanju trbušne masnoće", istaknula je.

3. Pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadjeva i kora od rafiniranog brašna mogu dovesti do naglih skokova razine šećera u krvi.

S vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti inzulinski odgovor tijela, potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije i upale.

"Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju smršaviti. Također, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može pridonijeti skokovima šećera u krvi", zaključuje Giacinto.

Pročitajte više