Tvorac Insanity treninga otkrio koliko puta tjedno trebate dizati utege kako biste postali jači

Foto: Instagram

SHAUN T je kreativni koreograf koji je osmislio Insanity, jedan od najpopularnijih programa vježbanja. Insanity je pokazao da nije potrebno provoditi sate u teretani dižući utege, nego da se težina vlastitog tijela može pametno iskoristiti kako bismo tijelo doveli u formu.

Ovakve vježbe su odličan početak za treniranje snage, no svi koji žele ciljano graditi određene mišiće ipak se na kraju moraju prihvatiti dizanja utega. Tek tada stavljate tijelo pod pravo opterećenje i počinju se stvarati mikroskopski rezovi u mišićnim vlaknima. Kada rezovi počnu cijeliti, mišići rastu te postaju veći i snažniji.

''S dizanjem utega ne treba pretjerivati, dovoljno je posvetiti se takvom treningu dva dana u tjednu jer morate izmjenjivati vježbe za veće i manje mišićne grupe'', rekao je Shaun T.

Velike grupe mišića su prsa, leđa i noge, dok se manje odnose na tricepse, bicepse i listove.

''Kako bi se mišići oporavili, potrebno je odmoriti ih 48 sati prije nego što ih ponovno podvrgnete treningu. Možda vam dizanje utega dva puta tjedno neće biti dovoljno kako biste postigli specifične rezultate, no u tom slučaju razmislite o uvođenju treninga snage'', poručuje Shaun T.

Bilo da odaberete isključivo intervalne treninge visokog intenziteta ili dizanje utega nekoliko puta tjedno, Shaun T napominje da će rezultati doći samo ako ste uporni i strpljivi.

Pročitajte više