U dijetalnu zobenu kašu obavezno dodajte ove namirnice

Foto: Instagram 

ZOBENA kaša je nešto najzdravije što možete pojesti za doručak, a još je bolje i lakše kad je pripremite uvečer. No ako ste na dijeti, tad bi vaša zobena kaša morali biti malo jača jer će vas tako bolje držati do ručka i usput vas nahraniti baš onim namirnicama koje vam trebaju dok mršavite. 

Divna je to vijest, to dodavanje, a ne oduzimanje, no to se tako na dijeti radi. Već je toliko puta dokazano da dijeta ne smije biti lišena kvalitetnih namirnica jer nam one trebaju, a ne debljaju nas. 

Baš zato već sutra ujutro pojačajte svoju zobenu kašu ovim dodatnim nutrijentima: 

1. Dodatni proteini 

Pola šalice zobi ima oko 7 grama proteina, ali vama bi trebalo malo više. Zato bi bilo dobro zob već navečer namočiti, ne u obično mlijeko, nego u sojino mlijeko te im u jutro dodati mjericu proteina u prahu ili malo sjemenki konoplje, a ako nemate ništa od navedenog, dodajte im malo bijelog graha ili slanutka. 

Njihov okus nećete ni osjetiti, a tako će vam dobro pojačati dozu proteina i još vas duže držati sitima. 

2. Dodatna vlakna 

Prosječna šalica zobene kaše pružit će vam oko 5 grama vlakana, što nije loše, ali bi stručnjaci tu dozu ipak malo povećali. Zato se u zobenu kašu obično stavljalo malo voća, ali kako se vlakna dosta sporo probavljaju, pa vas samim time dugo drže sitima, ako ste na dijeti, tad će vam 5 grama vlakana biti malo.  

Zapravo, kad o tome pričamo, teško da možete pogriješiti ako ćete kašu propisno podebljati upravo vlaknima. Pa ne štedite - dodajte kaši malo bobičastog voća, žličicu chia sjemenki ili lana, malo narezanog kokosa, komadića kruške, jabuke, datulje, a kako nema jak okus, možete slobodno dodati i malo svježeg špinata. 

3. Dodatne masti 

Dijeta i masti idu ruku pod ruku, ali samo ako pričamo o zdravim mastima. U tom slučaju, nećete pogriješiti ako svojoj dijetalnoj zobenoj kaši dodate još malo masti koje će vas, uz dodatne proteine i vlakna, držati sitima do ručka. 

Izbor je na vama: sjemenke lana, kikiriki ili maslac od badema, nasjeckani orašasti plodovi, avokado. Oni će vašoj kaši dati dosta zdravih masti i zanimljivu teksturu.  

Pročitajte više