U kojim se namirnicama skrivaju zdrave masnoće?

Foto: 123RF 

IZBJEGAVANJE masnoća u potpunosti nikako nije dobra stvar.
 
Na masnoće se vežu razni vitamini i minerali koji se, u nedostatku masnoće, ne apsorbiraju nego samo prođu kroz naš organizam. No bitno je da naučite razlikovati dobre od loših masnoća, a danas vam donosimo popis namirnica s dobrim masnoćama koje pomažu u održavanju zdravlja srca i mozga. 
 
1. Avokado
 
Avokado ima otprilike 400 kalorija, no vrlo je bogat zdravim mononezasićenim masnoćama koje pomažu u održavanju niske razine lošeg kolesterola.
 
2. Ekstra djevičansko maslinovo ulje
 
Ovdje se radi o otprilike 120 kalorija po 1 žličici, međutim ovo je ulje bogato antioksidansima i zdravim masnoćama, što pridonosi zdravlju vašeg srca. Istraživanja su pokazala i da mediteranski način prehrane, bogat ovim uljem, može smanjiti i rizik od obolijevanja od raka dojke.
 
3. Orašasti plodovi
 
Iako bademi, orasi i lješnjaci obiluju zdravim mastima, to ne znači da ih smijete jesti u neograničenim količinama pa pripazite na to koliko ih jedete, ako ih volite konzumirati svakodnevno. Šaka neka vam bude maksimalna mjerica po danu.
 
4. Jaja
 
Jaja sa 70 kalorija se često izbjegavaju zbog mišljenja da su puna masnoća, ali lipidi sadržani u jajima zapravo su izuzetno zdravi za srce. Drugim riječima, jedno jaje sadrži nešto manje od 5 grama zdrave masti. Osim toga, jaja sadrže i puno bjelančevina.
 
5. Riba
 
Prirodno masne ribe poput lososa, skuše, haringe, pastrve, srdele i tune, pune su omega-3 masnih kiselina. One sadrže "dobre" masnoće koje pomažu u održavanju zdravlja srca i mozga. Preporuka je jesti ribu dva puta tjedno.
 
6. Grah
 
Sve vrste graha sadrže omega-3 masne kiseline, a ovu namirnicu možete pripremite na doista razne načine.
 
7. Tamnozeleno povrće
 
Tamnozelene povrće poput špinata, kelja i prokulica, obiluje omega-3 masnim kiselinama pa ga ubacite u svoje obroke.
 
8. Sjemenke
 
Sjemenke bundeve, suncokreta, sezama i lana sadrže dobre masnoće koje mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz prehranu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: prehrana.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više