U pauzi od obaveza grickajte svježu mrkvu

Foto: 123rf

PRIJE više od 1000 godina na području centralne Azije i Bliskog Istoka uzgajao se drevni predak današnje mrkve, a kojemu je boja korijena bila ljubičaste boje.

U Afganistanu se u doba stare Grčke pojavile mrkve žutog korijena, koje su se s protokom vremena uzgajanja razvile u mrkve kakve danas poznajemo.

Danas postoji čak preko 100 sorti mrkve. Naša je preporuka da onu sortu mrkve koja vam je najukusnija odaberete za, između ostaloga, međuobrok.

Grickajte mrkvu za vrijeme pauze od vaših dnevnih obaveza. 

Energetska i nutritivna vrijednost


Energetska vrijednost najvećim dijelom proizlazi iz ugljikohidrata, koji čine 89% njenog sastava.

Proteini čine 6% sastava mrkve, a udio masti u sastavu mrkve je 5%.
 
Mrkva i zdravlje organizma
 
Karotenoidi, antioksidansi koji se nalaze u mrkvi, imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje obolijevanja od bolesti krvožilnog sustava. Nadalje, karotenoidi smanjuju rizik pojave tumora te reguliraju šećer u krvi.

Mrkva ima iznimno značajan utjecaj na zdravlje očiju iz razloga što sadrži beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a upravo je navedeni vitamin jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju.



Vitamin A u mrežnici oka prelazi u rodopsin, pigment koji je neophodan za noćni vid.

Treba napomenuti kako mrkva također sadrži i lutein, pigment koji štiti oko od makularne degeneracije. 
 
Mrkva djeluje i kao diuretik, a uz izbacivanje suvišne vode iz tijela ona vam može pomoći i u izbacivanju štetnih tvari i toksina iz istoga. 
 
Mrkva, uz sve prethodno navedeno, povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre. 

Uz grickanje mrkve također predlažemo i grickanje celera.

Žvakanjem celera potrošit ćete više kalorija nego što ih on sadrži te se riješiti celulita!

 

Pročitajte više