UFC-ov komentator se 20 minuta kupao u ledenoj vodi. Stručnjaci kažu da to nije mudro

IAKO neki uživaju u ledenim kupkama, čine li one išta za oporavak mišića? 53-godišnji UFC-ov komentator i komičar Joe Rogan nedavno je podijelio video u kojem provodi 20 minuta u ledenoj kupki. Iako se u kadi ne vidi led, Rogan tvrdi da je voda bila na ništici. Drhtao je još 30 minuta nakon kupanja i jasno se vidi da mu to nije bilo najugodnije iskustvo.

"Mislio sam da ću umrijeti", kaže izlazeći iz kade. 

Ključnim smatra duboko disanje.

"To mi je pomoglo da ovo iskustvo učinim podnošljivijim", ističe Rogan.

Ima li u tome smisla? Časopis Men’s Health već je istražio ovu metodu koja navodno oporavlja mišiće. Pokazalo se da to zapravo može odgoditi oporavak mišića nakon treninga, povećati otekline i možda nanijeti dodatnu štetu ozlijeđenom tkivu. S tim se slaže i tvorac metode RICE (odmor, led, kompresija, elevacija), koja se podučava u školama fizikalne terapije.

"Moje se smjernice koriste desetljećima, ali nova istraživanja pokazuju da odmor i led zapravo odgađaju zacjeljivanje i oporavak", rekao je dr. Gabe Mirkin. 

Međutim, liječnik Rick Wright smatra da bi ledena voda zapravo mogla kontrolirati bol, otekline i upale ako se prakticira kroz kraća razdoblja. 

Ipak, većina stručnjaka preporučuje nastavak kretanja, kroz hodanje ili laganu jogu, kao najbolji način za oporavak nakon napornog vježbanja. Studija iz 2016. pokazuje da aktivni oporavak pomaže smanjiti ukupni umor mišića, poboljšavajući performanse u budućnosti. 

Pročitajte više