Unatoč cerebralnoj paralizi i preboljenom raku, postala je trenerica

Foto: Instagram

LIJEČNICI su tvrdili da neće moći ni hodati, a ona je postala certificirana CrossFit trenerica.

Steph Hammerman iz Knightdalea u Sjevernoj Karolini danas ima 29 godina, vlasnica je teretane i CrossFit trenerica. Ništa od toga ne bi bilo neobično da nije riječ o djevojci kojoj su liječnici po rođenju dijagnosticirali cerebralnu paralizu, a njezinim roditeljima je rečeno kako Steph nikada neće moći hodati, govoriti, pa čak ni čitati i pisati.

Naime, rođena je prerano i ima brata blizanca. Dok je on po rođenju težio jedan i pol kilogram, ona je imala svega 880 grama.

"Izgubila sam mnogo kisika i krvi u mozgu pa liječnici nisu bili sigurni kako će izgledati moja budućnost", ispričala je Steph koja je dokazala kako liječnička predviđanja ponekad nisu ništa više od upravo toga - predviđanja. Unatoč tome što se uz cerebralnu paralizu povezuje slab mišićni tonus, pretijesni mišići i problemi s ravnotežom te koordinacijom, ona je dosad ostvarila stvari o kojima mnogi tek mogu sanjati.

Unatoč svim tim crnim prognozama, zahvaljujući svojoj upornosti, postala je certificirana CrossFit trenerica, a uspjela je otvoriti i vlastitu teretanu. 

"Dvije godine sam se natjecala u biciklizmu, a onda me jedna žena pozvala u svoju teretanu. Jednostavno sam se zaljubila u CrossFit. Voljela sam se osjećati kao da postižem nešto", objasnila je Steph koja se popularnim programom snage i kondicije bavi od 2012. godine. Iako se danas kreće uz pomoć štaka i invalidskih kolica, na to ne gleda kao na nešto negativno, piše Daily Mail. Kako ističe, upravo zahvaljujući njima može zadržati bar dio samostalnosti.

No nakon što je postala jedina trenerica s ovim oboljenjem, dočekao ju je novi šok.

Tijekom jednog spoja sa svojim dečkom Tylerom u travnju 2016. godine pokušala je sjesti u invalidska kolica i u tom trenutku je osjetila snažnu bol zbog koje je vrisnula.

"Ruka me toliko boljela, mislila sam da sam se ozlijedila tijekom treninga koji sam taj dan odradila", ispričala je te dodala kako ju je upravo Tyler natjerao da posjeti doktora. Već u svibnju joj je dijagnosticiran Hodgkinov limfom stadija 3B. Riječ je o raku dijela imunološkog sustava poznatog kao limfni sustav. Gotovo odmah je započela liječenje kemoterapijama, ali tvrdi kako je živa isključivo zahvaljujući svom načinu života.

"Išla sam na kemoterapiju, ali to nije ništa slično onome što vidite na televiziji. Nikada mi nije bilo loše, nikada se nisam osjećala umorno. A nakon sedam tjedana nisam imala ni rak. Liječnik je rekao da nikada nije vidio nešto slično", ispričala je te je dodala kako je već krajem godine bila u remisiji.

Nakon dobivene borbe s rakom odlučila se preseliti s Tylerom u Sjevernu Karolinu gdje je ostvarila svoj dugogodišnji san i otvorila vlastitu teretanu.

"Stvarno sam htjela stvoriti prostor u kojem ćete se bez obzira na dob, sposobnost ili razinu vještina osjećati kao sportaš", kaže, a čini se kako je u tome i uspjela jer njena teretana danas ima 50 članova u rasponu od šest do 69 godina.

Nada se kako će svojim primjerom inspirirati druge i pokazati im da invaliditet ne znači da moraju voditi dosadan život te odustati od svojih snova.

Pročitajte više