Usporite: Evo u kojim danima u godini se događa najveći broj srčanih udara

Foto: 123RF

IAKO je ovo radosno doba godine, ne tako lijepe vijesti donosi istraživanje provedeno na Sveučilištu Lund u Švedskoj. Otkriveno je da je rizik od srčanog udara veći za 20 posto na prvi dan nove godine, a na Badnjak, posebno oko 22 sata, raste i za 37 posto.

Znanstvenici su u okviru istraživanja prikupili informacije o 283 014 srčanih udara koja su se dogodila između 1998. i 2013. godine.

Kažu da je povećani rizik rezultat blagdana tijekom kojih osobe mogu biti pod većim stresom, mijenjaju rutinu i piju više nego inače.

“Mnoga su istraživanja pokazala da stresni događaji povećavaju rizik od srčanog udara”, kaže kardiolog dr. Christopher Kelly.

Osim toga, "jake emocije i puno stresa povećavaju aktivnost u području mozga koje se zove amigdala”, piše Men’s Health, a “povezuje ih se s upalama arterija i rizikom od kardiovaskularnih bolesti”.

Iako možda mislite da će pokoje piće više biti dobro za vas i pomoći vam opustiti se, zapravo povećavate rizik od srčanog udara.

“Fibrilacija atrija može dovesti do pojave smrtonosnih krvnih ugrušaka, a simptomi uključuju brz ili nepravilan rad srca, osjećaj da vam srce preskače, umor i kratak dah”, pojašnjava dr. Kelly i upozorava da svatko tko iskusi takve simptome mora odmah potražiti liječničku pomoć.

“To je situacija kada se svaka minuta broji”, dodaje.

Okidač za srčani udar mogu biti pušenje, visoki kolesterol, dijabetes i prekomjerna tjelesna težina. Sve navedeno može uzrokovati nakupljanje plaka u krvnim žilama koji onemogućuje pravilnu cirkulaciju krvi.

Pročitajte više