Vegetarijanci nisu zdravi kao mesojedi, kaže istraživanje

Foto: 123RF

VEGETARIJANSTVO, bez sumnje, ima brojne prednosti. Od toga da radite na očuvanju prirodnih resursa preko smanjenja rizika od određenih bolesti do pokazivanja ljubavi prema životinjama.

Međutim, vegetarijanci nisu zdravi kao mesojedi, kaže istraživanje koje je proveo Medicinski fakultet u austrijskom gradu Grazu. Naime, kažu da niska konzumacija zasićenih masnoća i kolesterola zbog većeg unosa voća i povrća pridonose većem riziku od raka, alergija i psihičkih problema. 

Istraživači su koristeći podatke iz austrijske ankete o zdravlju ispitali prehrambene navike i razlike u načinu života mesojeda i vegetarijanaca.

Usporedili su 1320 ispitanika prema dobi, spolu i socio-ekonomskom statusu. Među njima je bilo 330 vegetarijanaca, 330 mesojeda koji istovremeno konzumiraju puno voća i povrća, 300 osoba koje jedu manje mesa i njih 300 koji jedu puno mesa.

Rezultati su pokazali da su vegetarijanci, unatoč tome što su konzumirali manje alkohola i imali niži indeks tjelesne mase, još uvijek bili u lošijem tjelesnom i mentalnom stanju od osoba koje jedu meso.

Otkriveno je da ispitanici koji jedu manje mesa imaju lošije zdravstvene navike poput izbjegavanja odlaska liječniku.

“Naša studija je pokazala da su odrasli Austrijanci koji su vegetarijanci manje zdravi (u smislu raka, alergija i poremećaja mentalnog zdravlja), imaju lošiju kvalitetu života i zahtijevaju češće liječenje”, stoji u zaključku istraživanja.

Neki smatraju da je ovo istraživanje zapravo reklama za mesnu industriju,
.
“Već smo se distancirali od te tvrdnje jer je to netočno tumačenje naših podataka. Otkrili smo da vegetarijanci više pate od astme, raka i psihičkih poremećaja, ali ne možemo reći što je uzrok i kakav je učinak”, kaže epidemiologinja i koordinatorica studije Nathalie Burkert.

Prije nego što će moći odgovoriti na to pitanje, autori studije morat će provesti dodatna istraživanja.

Pročitajte više