Veličina vaših grudi ometa vas u vježbanju, tvrdi studija

Foto: 123RF

SVAKOJ ženi je jasno da odlazak u teretanu zahtijeva detaljnu pripremu, a jedna od stvari na koju ćete morati obratiti pozornost sasvim sigurno je i tip grudnjaka. No New York Times je nedavno objavio istraživanje kojim je dokazao da to nije jedini problem s kojim se dame susreću.

Riječ je o istraživanju objavljenom u Journal of Science and Medicine in Sport koje se usredotočilo na povezanost veličine grudi s aktivnim životom pojedinih žena.

Došli su do zaključka da što su veće grudi, to su žene manje aktivne. Štoviše, vlasnice velikih grudi radije žive sjedilačkim načinom života i izbjegavaju tjelesne aktivnosti.

Istraživači su ovom studijom obuhvatili 355 žena iz Australije u dobi između 18 i 75 godina. Nakon što je svakoj ženi napravljeno trodimenzionalno skeniranje dojki kako bi se točno izmjerila njihova veličina, one su kategorizirane kao male, srednje, velike ili vrlo velike. Istraživači su otkrili da se s povećanjem veličine dojki kod žena smanjilo njihovo sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima te su one vjerovale da im veličina grudi onemogućuje lako vježbanje. Zato su uglavnom izbjegavale čak i aktivnosti slabog intenziteta, poput šetnje ili plivanja, a trčanje im je posebno omražen sport.

I za to imaju jako dobro opravdanje.

"Žensko tkivo dojke je teško i sadrži malo stabilizirajućeg, vezivnog tkiva. Dakle, dojke se kreću kada žene vježbaju čak i ako nose grudnjak", objasnio je reporter New York Timesa Gretchen Reynolds.

Ipak, istraživači upozoravaju da bi unatoč veličini grudi, sve žene trebale ostati aktivne te da je za sve moguće pronaći odgovarajući oblik sporta.

"Plivanje i druge aktivnosti na bazi vode, kao što je aqua aerobic, mogu biti idealne", izjavila je Celeste Coltman, docentica na Sveučilištu u Canberri u Australiji koja je predvodila studiju. Kako je objasnila, "plutajuće sile vode usporavaju kretanje dojki" i tako olakšavaju tjelesnu aktivnost.

Pročitajte više