Vi se izbeljite, a mi ćemo vam reći jeste li zdravi ili ne

Foto: 123rf

IAKO mnogi misle da tragovi na našem jeziku dosta ovise o tome što smo jeli ili kakvo je stanje naše usne šupljine - moramo znati da slika našeg jezika govori puno više o našem općenitom zdravlju nego što mislite. 

A iako mnogi čudni tragovi - mrlje, naslage i hrapavost mogu biti znak da je ipak sve u redu, neke znakove ipak ne biste trebali ignorirati, posebno one koji mogu ukazivati na početak ozbiljnije bolesti ili već prilično kritično stanje vašeg organizma. 

1. Bijeli kremasti jezik 

Bijeli kremasti namaz koji se zna pojaviti na jeziku znak je prekomjernog lučenja mikroba, no ako ste ranije uzimali antibiotike - to može biti simptom toga, ali - to ujedno može biti i znak oralne infekcije znane kao oralna drozd, što je već malo veći znak opasnosti jer takva infekcija može ukazivati na ozbiljnije probleme - čak i rak te HIV. 

Za početak svakako probajte posvetiti malo više pozornosti - iščetkajte ga dobro i svakako uzmite malo više probiotika, posebno ako vam je potrebno samo malo izregulirati mikrobe u svom organizmu koji su iz nekog razloga izbili na površinu. 

2. Bijele točke na jeziku 

Slično kao i jezik prekriven kremastim slojem, tako i samo nekoliko bijelih točki mogu ukazivati na oralnu drozd. Ali da se smiriti također uvedite više probiotičke hrane. 

3. Crven jezik 

Jezik je obično više roza nego crven, ali ako je vaš baš prilično crven - možda je riječ o streptokoku koji možda još nije zahvatio grlo. No, ako bolno grlo izostane onda je možda riječ o nedostatku vitamina B ili željeza pa svakako malo više konzumirajte namirnice s tim nutrijentima. 

4. Gladak i blijed jezik

Jezik obično nije glatki jer je njegova površina sastavljena od puno papila, ali ponekad brojne papile jednostavno atrofiraju, a što je znak nedostatka vitamina B12 i željeza - važnih za zdrav organizam. 

5. Taman i "čupav" jezik 

Ovo je vjerojatno najružniji izgled kojeg jezik može poprimiti - tamna boja, tamno smeđa s puno čupave površine, no srećom, tu nije riječ o turbo ozbiljnoj situaciji. Takva se situacija može spriječiti boljom i nešto češćom oralnom higijenom te izbacivanjem namirnica bogatih šećerima. 

6. Purpuran ili plavkasti jezik 

Samim pogledom na plavkasti jezik liječnik će zaključiti da patite od - loše cirkulacije, ali - oprez! Ukoliko se i nakon dužeg vremena i vašeg truda da potaknete cirkulaciju izgled vašeg jezika na mijenja, možda je u pitanju nešto ozbiljnije - povezano s vašim živcima. I zato ako se dulje vrijeme beljite plavim jezikom, otiđite provjeriti svoj nervni sustav. 

7. Jezik s linijama 

Ukoliko je vaš jezik prošaran bijelim linijama, ili je blijed "premrežen" brojnim tamnijim linijama -  to bi mogao biti znak problema imunološkog sustava ili čak kronične upale sluznice zbog koje usna šupljina može biti osjetljiva, čak i bolna. Ukoliko ste primijetili takve simptome svakako se obratite liječniku kako se problem ne bi širio dalje na nepce i unutrašnju stranu usne šupljine.

8. Blaže ili dublje pukotine

Ukoliko primijetite više dubljih ili površinskih pukotina na strukturi vašeg jezika to isto može biti znak problema s imunitetom koji će se povećavati ukoliko ne reagirate. Naime, svaka će mala pukotina postati pogodno mjesto za razvoj bakterija pa će i problem s vašim imunološkim sustavom također biti sve veći. 

9. Zamrljani jezik 

Ukoliko vaš jezik ima "samo" mrlje koje podsjećaju na zemljopisnu kartu neke tamo zemlje - to znajte nije ništa loše. Jezik zna biti malo open hranom ili iziritiran nekim određenim namirnicama pa otud i te sitne nepravilnosti u izgledu. No, one će proći. 

10. Prištići na jeziku 

Znamo da su iritantni, ali srećom - znamo i da ne predstavljaju baš ništa loše. Možda ste se tijekom noći slučajno malo zagrizli, ili vas je neka namirnica malo više bocnula, a da niste ni primijetili, ali sve u svemu - dok je malo i dok prolazi - nemate nikakvih razloga za brigu. 

11. Povećan jezik 

Ako jezik nabubri i poveća se to bi mogao biti znak makroglosija, odnosno prekomjerno aktivne štitnjače i u tom bi se slučaju svakako trebali obratiti svome liječniku. 

12. Sužen jezik 

Jeste li ikada primijetili da vam je jezik nešto tanji no obično? Bez panike. Ako ste upravo to zamijetili dok se promatrate u ogladalu, to je znak da vam pod hitno treba - voda. Čini se da ste malo dehidrirali. 

 

Pročitajte više