Vježbate jogu kod kuće? Evo koliko je to sigurno i na što trebate pripaziti

Foto: Instagram

JOGA je zaludila svijet. Pristupačna je svima jer brojni treneri demonstriraju poze ove drevne vještine na svojim YouTube kanalima. Međutim, nakon što je fitness influencerica Rebecca Leigh doživjela moždani udar pokušavajući snimiti zahtjevnu joga pozu za Instagram, svi se pitaju koliko je sigurno trenirati bez nadzora kvalificiranog stručnjaka.

Učiteljica joge Anna Clifford smatra da je vježbanje joge kod kuće apsolutno sigurno sve dok ste kvalitetno pripremljeni.

“Postoje odlični YouTube kanali čak i za početnike kojima vježbanje u grupi može biti stresno ili ih učiniti nervoznima. Važno je dobro se pripremiti i zagrijati tijelo”, smatra Clifford koja je otkrila nekoliko koraka za sigurno izvođenje joge u udobnosti vlastitog doma.

1. Uvijek se zagrijte. Svaki sat joge počinje vježbama disanja i istezanja koje pripremaju kralježnicu i tijelo za vježbanje.

2. Radite male korake. Clifford upozorava da je potrebno krenuti od početka, odnosno ne birati odmah teške i izazovne poze. Posebno ako uza sebe nemate osobu koja vam može pomoći.

3. Usavršite osnove. Čak i neke od najjednostavnijih poza su prilično teške i mnogi iz izvode nepravilno. Važno je ispravno usvojiti osnove, a tek onda se posvetiti izazovnijim vježbama.

Pročitajte više