Zašto je riba toliko zdrava?

Foto: 123RF 

LOSOS, sardine, inćuni...
 
Uvriježeno je mišljenje kako biste ribu trebali konzumirati barem dva puta tjedno. No znate li zašto je riba toliko zdrava za vaše tijelo?
 
U cijeloj su priči najvažnije omega 3 masne kiseline koje sadrže ribe poput inćuna, lososa ili sardine, a znanstvenici su potvrdili cijeli niz koristi za organizam koje ovakav način prehrane donosi.
 
Kako otkriva doktor Dariush Mozaffarian u svom istraživanju provedenom na Fakultetu nutricionizma na bostonskom Sveučilištu Tufts, postoji značajna korelacija između omega 3 masnih kiselina u krvi i manje opasnosti od srčanog udara.
 
Drugim riječima, konzumiranje omega 3 masnih kiselina, kojima su osobito bogate neke vrste ribe poput lososa, sardina i inćuna, smanjuje rizik od smrtnog ishoda srčanog udara, a takve stvari nisu zanemarive.
 
"Rezultati raznih istraživanja bili su slični bez obzira na životnu dob, spol, rasu, prisutnost ili izostanak bolesti poput dijabetesa, uzimanje lijekova za smanjenje kolesterola ili jednostavno acetilsalicilne kiseline", stoji u zaključku istraživanja.
 
Osim što je bogata omega 3 kiselinama, riba organizam opskrbljuje i specifičnim proteinima, vitaminom D, selenijem i brojnim mineralima.
 
Dobar tek!

Pročitajte više