Hladne noći i kraći, mračni dani mnogima donose pojačanu želju za hranom, osobito onom utješnom. Ako se tijekom zime češće nalazite kako posežete za tjesteninom, kruhom, čokoladom i drugim jelima bogatim ugljikohidratima, niste jedini. Stručnjaci objašnjavaju da za to postoji dobar razlog i nema mjesta panici - radi se o prirodnom biološkom odgovoru tijela koje traži više goriva kako bi održalo toplinu, piše Express.
Dijetetičarka Karine Patel iz Dietitian Fit pojašnjava znanstvenu pozadinu ove pojave. "Zimi vaše tijelo jače radi kako bi održalo stabilnu unutarnju temperaturu. To može povećati apetit, posebno za hranu koja brzo daje energiju. Također, to je razlog zašto možete žudjeti za ugljikohidratima čim uđete unutra iz hladnoće."
Osim potrebe za energijom, važnu ulogu igraju i hormoni. Tijekom zime pada razina serotonina, poznatog kao "hormon sreće". Unos ugljikohidrata može privremeno podići njegovu razinu, što objašnjava zašto nam takva hrana pruža osjećaj ugode.
Istovremeno raste razina grelina, takozvanog "hormona gladi". Njegov porast, koji se događa i kod životinja i kod ljudi kao priprema za skladištenje energije, može izazvati lažni osjećaj gladi. Zbog toga se možete osjećati nezasitno čak i ako ste nedavno jeli, što vodi češćem grickanju.
Iako je pojačan apetit prirodan, postoje načini kako ga držati pod kontrolom. Patel savjetuje uključivanje određenih namirnica u prehranu kako biste smanjili stalni osjećaj gladi.
Jedan od njezinih glavnih prijedloga su tople juhe bogate proteinima. "U juhu iz šalice može ići sve, od leće, piletine, graha i rajčice, zatim dodajte kvinoju", kaže Patel. "Toplina i proteini su pobjednici kada je riječ o zimskoj gladi. Ova toplina također pomaže opustiti tjelesni odgovor na stres, što prirodno smanjuje žudnje."
Doručak bogat proteinima može vas dulje držati sitima i spriječiti napadaje gladi tijekom jutra. Grčki jogurt s bobičastim voćem i cimetom odličan je izbor. "Visok udio proteina s ugljikohidratima sporog otpuštanja. Cimet stabilizira kontrolu šećera u krvi, izuzetno važno za zaustavljanje zimskih žudnji. Ova mješavina održava razinu energije, izbjegava popodnevni pad gladi od kojeg mnogi ljudi pate tijekom hladnijih mjeseci", ističe dijetetičarka. Kao dobra opcija navodi se i svježi sir, bogat omega-3 masnim kiselinama.
Na kraju, ne zaboravite na tekućinu. Zamjena hladnih napitaka toplim biljnim čajevima može biti od velike pomoći. "Topli napitci pomažu vam da redovitije ostanete hidrirani, smanjujući glad uzrokovanu dehidracijom, a istovremeno pružaju utjehu", zaključuje Patel.