Zauvijek izbacite ovih pet groznih vrsta namirnica iz svog života!

Foto: 123rf

ŽELITE dovesti svoju liniju u redu, a niste ni svjesni da neke  loše namirnice i dalje imate na svom svakodnevnom repertoaru? Možda bi ova godina mogla biti godina sitnih odricanja koja će vam konačno pomoći da smršavite. Jer iako je u svemu, a posebno u prehrambenim navikama ključna riječ - umjerenost - neke namirnice možda i ne jedemo u velikom obimu, ali su nam svakodnevno na meniju. Zato ove godine budite malo pametniji i neke od štetnih namirnica zaista zauvijek izbacite iz svoje prehrane. 

Ovo je top pet namirnica koje debljaju kao lude, ali ih često ne poistovjećujemo s "jako lošima" pa su zato i dalje visoko na ljestvici uobičajenih, svakodnevnih namirnica. A riječ je o namirnicama koje ne samo da štete liniji već nas i nutritivno realno nemaju baš s čime nahraniti. 

O top pet loših namirnica pisalo se nedavno na portalu Prevention, a prema riječima mnogih nutricionista koji su složi listu, složili se su da su te namirnice i dalje jako zastupljeni u domovima prosječnih ljudi te se slažu da bi, ako ništa drugo, sve te namirnice trebali konzumirati, ako ne baš - nikada više, a onda bartem puno, puno rijeđe nego što je to uobičajeno. 

1. Tvornički napitci  

Svi mi jako dobro znamo da zaslađeni industrijski napitci ne utažuju žeđ jer realno - s toliko šećera nemoguće je utažiti ni žeđ niti glad, ali kako je navika ispijanja tvroničkih napitaka i dalje vrlo rasrostranjena i česta nije na odmet ponoviti: Ako ćete samo njih izbaciti iz svoje redovne prehrane već ćete učiniti mnogo po pitanju skidanja viška kilograma.

Ako ćemo to i matematički objasniti onda bi to izgledalo otprilike ovako: za održavanje zdravlja i linije žene bi u prosjeku dnevno smjele konzumirati ne više od 24 grama šećera, a muškarci ne više od 32 grama šećera. A samo pola litre tvorničkog soka u prosjeku ima oko 77 grama šećera. Vjerujemo da je ta matematika dovoljna da se konačno shvati koliko je samo jedna bočica soka razorna za našu liniju. 

2. Zaslađene žitarice 

To što mnogi svako jutro posežu za klasičnom kutijom tvornički prerađenih žitarica samo je znak da mnogi i dalje nisu svjesni greške koje rade. Žitarice su svakako dobrodošle na svakodnevnom meniju, ali ne i ove tvorničke varijacije koje ne samo da sadrže preveliki udio šećera već su odreda napravljeni od necjelovitih, odnosno rafiniranih žitarice koje sadrže toliko malo vlakana da njihova količnia uopće nije vrijedna spomena. I zato ovakav (ne)zdravi doručak nipošto nije dobar izbor.

3. Mesne prerađevine 

Suhomesnati proizvodi, mesne prerađevine u obliku hrenovki i pašteta, ma čak i oni za koje se proizvođači kunu da nude smanjeni udio masti, itekako su nezdrav izbor za svakoga. Ne samo zbog masti već posebno zbog ogromne količine soli koja ne samo da nam neće pomoći pri mršavljenju već će nas svakodnevna konzumacija takvih nezdravih proizvoda voditi narušavanju zdravlja, pa čak i prijetnji od težih oboljenja. Jer kao i kod žitarica - takve namirnice gotovo da nam ne nude ništa zdravo i hranjivo. 

4. Hrana koja vam je skroz nepoznata 

Ako ne znate što određeni proizvod uopće nudi u svom sastavu, vratite ga na policu. Zdrava je hrana zapravoi vrlo jednostavna - voće, povrće, čisti proteini, ugljikohidrati, vlakna... - to je ono za što smo sto posto sigurno da je zdravo. A sve što je čak i na ambalaži već zakamuflirano, vjerujte, kažu nutricionisti, po svom je sastavu još i gora od najgorih. 

I zato - da za izbor egzotičnog voća, ali ne i za "egzotičnu", nepoznatu hranu koju ćete pronaći na policama klasičnih trgovina. 

5. Namirnice bogate transmasnim kiselinama 

Ponekad se lako zeznuti, ali kada su u pitanju namirnice bogate transmasnim kiselinama - tu nema zabune. Od tih je namirnica najbolje - pobjeći. Jer ne samo da nisu bogate zdravim mastima - transmasne kiseline koje nalazimo na širokom popisu industrijskih keksića, kolačića, prerađevina te u smrznutoj hrani (ne naravno voću i povrću) pomoći će vam da snizite kolesterol - ali nažalost samo dobre kolesterole, a znatno povećati količinu loših po čemu ne samo da ćete nauditi svojoj liniji već i zdravlju općenito. 

 

Pročitajte više